Márk

Tavasz a Krúdy-negyedben

2015.05.01. 13:00

Programkereső

Az Óbudai Társaskör májusi programjai május 2-án, Óbuda Napja keretében indulnak.

Reggel tíz és este tíz óra között a Krúdy-negyedben az Óbudai Társaskör mellett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, az Óbudai Népzenei Iskola, a Kéhli Vendéglő és a Mókus Sörkert és Étterem, valamint a Tanuló utcában felállított színpad programjai várják a látogatókat.

Az évfordulók sorát az idén 30 éves Budapesti Énekes Iskola nyitja május 6-án. Az Óbudai Szent Péter és Pál főplébánia-templombeli hangversenyükön gregorián énekek, középkori polifónia, valamint Bach, Dobszay László, Haydn, Sáry László, G. J. Werner, Zombola Péter művek hangzanak el a koncertegyüttes és az egykori tanítványok előadásában, Mezei János és Bubnó Tamás művészeti vezetésével.

Az Óbudai Társaskör koncertterme
Az Óbudai Társaskör koncertterme

A Budapesti Vonósok kamarazenekar művészei Johannes Brahms születésnapján, május 7-én kamarazenei koncerttel tisztelegnek a nagy német zeneszerző életműve előtt. Két nem kevésbé jelentős osztrák komponista, Joseph Haydn és Franz Schubert egy-egy vonósnégyese hangzik föl Brahms grandiózus f-moll zongoraötöse előtt. A Házimuzsikán fellép Papp Györgyi, Németh Zsuzsanna (hegedű), Ludmány Emil (brácsa), ifj. Fejérvári János (gordonka) és Ludmány János (zongora), a műsorvezető Lukácsházi Győző.

Eric Satie halálának 90. évfordulóján nemcsak zeneműveinek felidézésével emlékezünk rá, hanem válogatunk számtalan levele, újságcikke és brosúrája közül is, amelyekből egyéni világlátását, vallási és művészeti témákban való jártasságát ismerhetjük meg. Mácsai János szerkesztésében május 8-án Futó Balázs (zongora), Bodrogi Éva (ének) és Gyabronka József színművész előadását hallhatjuk Koncert körte formában címmel.

Ismét látható lesz május 10-én Fesztbaum Béla és a Berki Sándor vezette Kék Duna Koncert-Szalonzenekar Dalok a Kispipából estje, amellyel a „füttyös muzsikusra", Seress Rezsőre emlékeznek. Az ismert slágerek mellett anekdoták, életrajzi történetek is elhangzanak a zeneszerzőről, akinek egyedi humora és keserédes melankóliája lett a védjegye.

Május 12-én rendhagyó koszorúzással emlékezünk Krúdy Gyulára halálának napján egy pohár borral és egy szál rózsával az író szobránál, az Óbudai Társaskör mögött. Krúdy Gyula írását Bezerédi Zoltán színművész olvassa fel.

Krúdy Gyula szobra
Krúdy Gyula szobra

Mellettünk címmel Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán estje lesz műsoron május 14-én. Az író, a táncos és a zenészek közös pódiumestjén szerelmek szövődnek, édes-bús történetek kerülnek elő az almáriumból. S míg az író anekdotázik, olvas, a megelevenedett meséktől megihletve improvizálnak a zenészek és a táncos. Irodalom, zene és tánc találnak egymásra az összművészeti párbeszédben.

Május a Szerelem hónapja, ez alkalomra állított össze zenés-irodalmi estet a Liszt Ferenc Kamarazenekar művésze, Várnagy Mihály (viola d'amore, hegedű, brácsa) és családja. Beethoven, Dvořák, Kreisler, Mozart és Vivaldi műveit Tatai Nóra (ének), Czettner Vera (hegedű), Simkó-Várnagy Mihály (gordonka, elektromos cselló), Bene Hajnalka (fuvola) és Simkó-Várnagy Judit adja elő.

„Nemcsak neves és foglalkoztatott muzsikus, hanem kiváló hangszerelő is. Legszebb emberi tulajdonsága akkor mutatkozik meg, amikor valaki valamilyen bajba kerül. Legyen az bármi, ő azonnal segítségedre siet, s mindezt higgadtan, nyugodtan teszi. Szereti a jó ételeket, és nagy hódolója a szebbik nemnek" - írja Weszely János ütős Gayer Ferencről, aki május 16-án az Óbudai Társaskörben ünnepli hatvanadik születésnapját. A Budapest Ragtime Band mellett a művész zenész barátai játszanak a koncerten.

Legkedveltebb szerzőink népszerű és közismert dallamai csendülnek fel a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar és énekes szólisták előadásában május 29-én, hogy elénk varázsolják a híres magyar operett legendáját.

A hónap eseményeit a Régtől fogva úton vagyok... című koncert zárja, amelyen Kobzos Kiss Tamást köszöntjük 65. születésnapja alkalmából. Az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója mellett az esten fellép Kónya István lantművész, a műsor második részében pedig a tanítványok köszöntik az ünnepeltet.