Ervin

Mozart A-dúr zongoraversenye

2015.05.03. 15:00

Programkereső

A sorozatunk egyik korábbi cikkében bemutatott komor és démoni d-moll zongoraverseny után ezennel megosztjuk a "napfénnyel átitatott, olaszosan játékos és kecses" A-dúr versenyművet.*

A héten sokak tetszését elnyerte a Vladimir Horowitz bécsi koncertjéről szóló rövid cikkünk, ezért ezt a zongoraversenyt is Horowitz szólójával osztjuk meg Önökkel:

Egy korábban már idézett Csengery Kristóf-kritikában érdekes részletre akadtunk Mozart és Horowitz kapcsán:

"A legfontosabb ráadás Mozart. Horowitzot, akire sokféle címkét ragasztottak, többek közt 'az utolsó romantikusnak' titulálták, aligha tartotta bárki is mértékadó Mozart-játékosnak. A sztereotip bírálat szerint stílustalanul játssza Mozartot, olyan frazeálási, hangsúlyozási, tempóvételbeli és egyéb ötleteket erőltetve rá erre a zenére, amelyek idegenek Wolfgang Amadeus szellemétől. Nos, ebben az albumban minduntalan beleütközünk a nagy bécsi klasszikusba - hét lemez közül hat műsorán szerepelnek a művei -, s az összbenyomás hallatlanul vonzó. Semmi 19. századi túlsúly, semmi romanticizmus, ehelyett kristályos billentés, áttetsző hangzás, a gyors tételekben könnyed, csevegő hang, a lassúkban bölcs melankólia és filozofikusan beszédes hangszerjáték. Mindez együtt korok és stílusok fölötti, hiteles értelmezése egy szerző műveinek, teljes affinitással és a reveláció rangján. Ez az élmény jellemzi az album gyakorlatilag összes Mozart-bejátszását: a C-dúr szonátát (K. 330), az A-dúr zongoraversenyt (a Milánói Scala Zenekarát Carlo Maria Giulini vezényli), a két B-dúr szonátát (K. 333 és K. 281), a h-moll Adagiót (K. 540), a D-dúr Rondót (K. 485) és az a-moll Rondót (K. 511)."

Horowitz plays Mozart
Horowitz plays Mozart

Kíváncsiak vagyunk Olvasóink véleményre: kérjük írják meg, hogy Önöknek tetszett-e a versenymű fenti előadása, illetve Önök kinek az előadásában szeretik az A-dúr koncertet?

*Az idézet forrása: Tóth Dénes: Hangversenykalauz


További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.