Csilla, Noémi

Csengőszíj és zongora

2015.05.05. 12:07

Programkereső

A Bősze Ádám Zenei Antikváriumba nap mint nap érkeznek régi kották, zenei könyvek és egyéb dokumentumok. Nemcsak egyszerű használt kiadványok, hanem olyanok is, amelyek mögött egy-egy érdekes történet lapul. A Fidelio.hu sorozatot indít, amelyben Bősze Ádám mesél a tárgyak különlegességéről. MAGAZIN

Nem tavaszi téma, legfeljebb annyiban, hogy éppen április közepén érkezett az antikváriumba egy 1895-ből származó kotta, amelynek nem az a legfőbb különlegessége, hogy a bécsi szánkázós napok alkalmából készült, hanem, hogy nem csupán zongorán lehetett játszani: Schellenband, azaz csengőszíj is kellett hozzá.

Csengőszíj
Csengőszíj

Ha valaki nem tudta volna, mi is ez a kiegészítő, az élelmes zeneműkiadó (Ludwig Doblinger, aki többek között Dohnányi Ernő számos művét is kiadta) egyrészt a kotta hátoldalán ügyes kis rajzon bemutatta, hogyan is szerelje fel a játékos azokat, másrészt a címoldalon arra is felhívta a figyelmet, mennyiért is kapható. A zenemű "tartalmára" nézve korántsem békés: "Indulás", "Baleset", "Katasztrófa", "Hazatérés" - ezek a tételcímek.

Csengőszíj
Csengőszíj