Béla

Kortárs norvég kórusművek Magyarországon

2015.05.06. 14:08

Programkereső

Tatabányán és Budapesten mutatja be a békéscsabai Calandrella Kamarakórus a kortárs norvég zeneszerző, Ola Gjeilo kórusműveit.

Kutyejné Ablonczy Katalin kórusvezető szerint május 9-én, szombaton 19 órakor a tatabányai Szent Mihály templomban, másnap 16 órakor Budapesten, a Fasori Evangélikus Templomban adnak hangversenyt. A kórust a Békés megyei Alföld vonósnégyes és egy békéscsabai zongorista kíséri, a szólókat Somogyvári Zita nívódíjas énekművész énekli.   

Calandrella Kamarakórus (Forrás: Calandrella Kamarakórus Facebook)
Calandrella Kamarakórus (Forrás: Calandrella Kamarakórus Facebook)

Az egyik legfontosabb keresztény ünnepet, a pünkösdöt megelőző koncert címe Praecursio. A latin szó a hallgatók előkészítését, ráhangolását jelenti. A kórusvezető elárulta: internetes egyházzenei oldalakon fedezte fel Ola Gjeilót, és azonnal beleszeretett a műveibe, amelyeket fogyasztható, kortárs zeneként jellemzett. Szerinte az újromantikus stílusú, szívbe markoló darabok üzenetei a közönség lelkéhez jutnak el. „Mivel technikailag és ritmikailag kifejezetten nehéz művekről van szó, Magyarországon egy-egy művén kívül zenei közösségek nem éneklik Gjeilo darabjait" - tette hozzá Kutyejné Ablonczy Katalin, megjegyezve, hogy egyik-másik művel a kórustagok és a zenészek is megszenvedtek: bő fél évig tanulták a darabot, mielőtt első alkalommal, tavaly október 1-jén, a zene világnapján előadták az Egyesült Államokban élő komponista műveit a békési megyeszékhelyen. A darabot meghívták már Kiskőrösre is, de az országban több helyen szeretnék a jövőben előadni. Kutyejné Ablonczy Katalin elmondta: készülnek egy nagyszabású misekoncertre is, amelyen egyebek mellett Bob Chilcottnak, a King's Singers korábbi énekesének jazzmiséjét és Ariel Ramirez Kreol miséjét mutatnák be.

A 2008 őszén alakult zenei közösség 2012 májusában nyerte el a fesztiválkórus címet. Az állandó 12-15 kórustag között van gimnazista, pályakezdő, tanár, ötvösművész és tolmács is.