József, Bánk

Folytatódik a Concerto Mesteriskola

2015.08.27. 17:00

Programkereső

A 2015/2016-os évadban is folytatódik a Concerto Mesteriskola, amelyet a Concerto Budapest zenekar vezetője, Keller András sokéves zenekarvezetői és oktatói tapasztalatával álmodott meg.

A programsorozat célja, hogy meghívott vendégelőadók közreműködésével a zenészi és zenekari élet kulisszatitkaiba avassa be a közönséget, a helyszín ebben az évadban is a BMC könyvtára lesz. Az évad nyitóelőadásán, 2015. szeptember 17-én (csütörtökön) 18 órától Gennagyij Rozsgyesztvenszkij és Viktoria Posztnyikova lesznek vendégek, akik Keller András meghívására érkeznek hazánkba. A Mesteriskola házigazdája ezúttal Dr. Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora, aki igazán avatott szakértője a programnak.

Concerto Budapest
Concerto Budapest
Fotó: Fejér Gábor

A 84 éves orosz karmesterlegenda, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij napjaink egyik legelismertebb dirigense. A Moszkvai Nagyszínházés a Moszkvai Rádió Szimfonikus Zenekarának irányítása után hazájából elsőként olyan világhírű formációk vezető karmestereként dolgozott, mint a BBC Szimfonikus Zenekara, a Bécsi Szimfonikusok vagy a stockholmi Királyi Szimfonikus Zenekar.

Vendégkarmesterként vezette továbbá a Berlini Filharmonikusokat, a Bostoni Szimfonikusokat és a Chicagói Szimfonikus Zenekart. Páratlan munkabírását és tapasztalatát egyszerre jelzi, hogy több mint négyszáz lemezen szerepel a neve, s közel kétszer ennyi darabot vezényelt már.

Gennagyij Rozsgyesztvenszkij
Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

"Költői frazírozás", "kifinomult elegancia", "lélegzetelállító kontrasztok" – efféle jelzős szerkezetekkel írja körül a zongoraművésznő, Viktoria Posztnyikova játékát a kritika. Posztnyikova ízig-vérig orosz muzsikus; a lobbanékony temperamentum és a fölényes játéktechnikai magabiztosság egyszerre van jelen nála. Csodagyerekként indult, tehetségére már hatéves korában felfigyeltek. Tekintélyes nemzetközi díjak imponáló sorának birtokosa, aki olyan karmesterekkel játszott együtt szerte a világban, mint Yehudi Menuhin, Colin Davis, John Barbirolli és Adrian Boult. A két művész a Mesteriskola előadását követő napon 19:30-tól lép fel a Concerto Budapest zenekarral a Müpá-ban.