Géza

Jubilálnak a MÁV Szimfonikusok

2015.09.02. 13:56

Programkereső

70. évadát kezdi meg a zenekar, amely olyan vendégszólistákkal és -karmesterekkel lép fel, mint Kobayashi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Medveczky Ádám, Takács-Nagy Gábor, Héja Domonkos, Baráti Kristóf, Perényi Miklós, Adorján András és Szűcs Máté.

Csaba Péter művészeti vezető, vezető karmester szerint az elmúlt években végzett alapos, kitartó munka beérett, és a zenekar minden eddiginél magasabb színvonalon játszik. Az együttes szeptember 2-i budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy számos fiatal tehetségnek, mások mellett Devich Gergelynek, Dolfin Balázsnak, Palojtay Jánosnak és Bánfi Barnának is fellépési lehetőséget biztosítanak az új szezonban. A zenekar hangversenyei a 2015/16-os évadban is az alaprepertoáron nyugszanak, amelyet ritkán játszott művekkel fűszereznek - mondta Lendvai György ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy az évfordulók kapcsán Goldmark Károly és Mosonyi Mihály műveit is műsorra tűzik.

Csaba Péter
Csaba Péter

Csaba Péter elmondta, hogy az új évadban a Szőke Tibor-mesterbérlet, az Erdélyi Miklós-bérlet, a Lukács Miklós-bérlet, a Varga László-bérlet és a Festetics-bérlet koncertjei mellett lesznek kamarazenei sorozatok, Búgócsiga és Szeretethang koncertek, Zene-Tér-Kép, illetve Évszak koncertek, valamint külön hangversenyekre várják a nagyszülőket és unokáikat. A bérletsorozatok keretében összesen 54 koncertet adnak. Az évadban Kocsis Zoltán zongoraművészként és karmesterként is fellép a zenekarral: a két koncert közötti összekötő kapocs Rachmaninov, akinek Kocsis Zoltán II. zongoraversenyét játssza és II. szimfóniáját dirigálja.

Goldmark Károly hegedűversenyét Banda Ádám adja elő Medveczky Ádám vezényletével, míg Mosonyi Mihály zongoraversenyét Palojtay János szólaltatja meg Héja Domonkos vezényletével. Perényi Miklós Saint-Saëns II. gordonkaversenyét, Baráti Kristóf Glazunov a-moll hegedűversenyét adja elő a zenekarral. A Berlini Filharmonikusok brácsása, Szűcs Máté és a Münchenben élő fuvolaművész, Adorján András is fellép az együttessel, utóbbi Mozart G-dúr fuvolaversenyét szólaltatja meg.

Csaba Péter kitért arra is, hogy folytatódnak sorozataik a budapesti Olasz Kultúrintézetben és a Francia Intézetben, továbbá fellépnek a Müpában jövő év elején tartandó Mendelssohn-Schumann maratonon is. A zenekar számos bérleten kívüli koncertet is ad, melyek közül kiemelték a Mosonyi Mihály születésének 200. évfordulója alkalmából a Mátyás-templomban adandó ünnepi hangversenyt. A Magyar Művészeti Akadémia fő támogatásával megvalósuló szeptember 18-i koncerten a debreceni Kodály Kórussal és énekes szólistákkal kiegészülő együttest Medveczky Ádám vezényli.

Lendvai György elmondta, hogy a nemzetközi lemezkiadókkal, így a Sonyval és a Naxosszal való együttműködésüknek köszönhetően évente 2-3 CD-t tudnak megjelentetni. Hamarosan folytatják a bátaszéki születésű, Hollywoodban befutott filmzeneszerző, Zádor Jenő életművét bemutató lemezsorozat felvételét a negyedik lemezzel, hozzátéve, hogy az ötrészes sorozat lezárásakor lemezbemutató koncertet is terveznek.