Géza

Milyen az, amikor a japán „nó” és a kortárs zene találkozik?

2015.09.03. 10:36

Programkereső

Szeptember 22-én, Eötvös Péter zeneszerző és Aoki Rjokó különleges előadóestjén megtudhatja.

Aoki Rjokó énekes, előadóművész a Japán állam kulturális nagyköveteként érkezik Magyarországra, hogy egy beszélgetéssel kísért különleges előadóesten Eötvös Péter zeneszerzővel közösen adjanak képet egyrészt a japán zenei tradíciókról, másrészt a tradíciók és a modernizmus találkozásáról.

A program különlegessége Eötvös Péter 1973-ban született Harakiri című japán nyelvű kamaraoperája lesz, melyet ismét élőben élvezhetünk Aoki Rjokó előadásában, a szerző jelenlétében. A darab születését egy valós esemény, Misima Jukio 1970-ben elkövetett harakirije ihlette, valamint Bálint István "bohócjelenete", melyet a japán költő öngyilkossága után, a tiszteletére írt.

Aoki Rjokó 2010-ben kezdte el úttörő kísérletét, melynek keretében kortárs zeneszerzőket inspirált a hagyományos éneklés újrafogalmazására, kortárs zenei környezetben való megmutatására. (A az egyik, hagyományos japán zenei műfajok közé sorolt színházi zenét takarja.) Az elkészült művek a 2014-ben megjelent Noh X contemporary music című albumán is hallhatóak.

Eötvös Péter munkásságának meghatározó eleme a japán kultúra iránti érdeklődés, több művében is felhasználta az Oszakában szerzett tapasztalatokat, inspirációt. A program az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány szervezésében, a mustMEET Composers sorozat részeként, a Japán Alapítvány és a BMC támogatásával valósul meg.