Konstantin

Fischer Iván váratlanul felszólalt menekültügyben

2015.09.07. 14:17 Módosítva: 2015-09-07 14:17:04

Programkereső

A világhírű karmester szeptember 4-ei berlini koncertje előtt ragadta magához a figyelmet, hogy kifejtse véleményét a menekültválságról.

Fischer Iván Mahler 7. szimfóniája előtt a közönséghez fordult, és köszöntötte a hallgatóság soraiban azokat a szíriai menekülteket, akiket meghívott a koncertre, és akik életükben először hallottak zenét hangversenyteremben. Aztán így folytatta beszédét: „Aggasztó híreket kapok Magyarországról. Sok fáradt és kétségbeesett embert tartanak vissza akaratuk ellenére. Arra kérem a német, a magyar és a többi európai hatalmat, hogy engedjék őket azonnal szabadon, hadd mehessenek oda, ahova akarnak, és regisztráljanak ott, ahol akarnak."

Fischer a mostani szabályozást réginek és elavultnak nevezte, szerinte ilyen nagyszámú menekültnél nem működik. Azzal zárta beszédét: „A menekültek problémája akkor fog megoldódni, ha Európában elég toleráns ember él majd, akik meleg szívvel és nagylelkűen fogják őket üdvözölni. A zene segítse ezt a törekvést!

A karmester szavait tapsvihar fogadta. A videót a Konzerthaus Berlin Facebook-oldalán, a képre kattintva tekintheti meg: