Fülöp, Evelin

Fiatal cseh karmester dirigálja a jövőben a Bambergi Szimfonikusokat

2015.09.08. 09:31

Programkereső

Jakub Hrusát választották öt évre az egyik legjobbnak tartott német zenekar, a Bambergi Szimfonikusok - Bajor Állami Filharmónia művészeti vezetőjévé.

A 34 éves dirigens 2016 márciusában, a zenekar fennállásának 70. évfordulóján veszi át a szülőföldjükről, jórészt Csehországból elűzött német zenészek által alapított Bambergi Szimfonikusok irányítását Jonathan Nott brit zeneigazgatótól, aki 2000 óta vezette a rangos társulatot, és vezető karmesteri szerződése a 2020/21-es évadig szól.

Hrusa, aki jelenleg a Cseh Filharmonikusok állandó vendégkarmestere, a Tokiói Városi Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestere, és 2009-től eddig az évig a Prágai Filharmonikusok vezető karmestere volt, nem ismeretlen a német zenekar számára, már öt koncertjüket dirigálta vendégkarmesterként.

Jakub Hrusa
Jakub Hrusa
Fotó: Unknown

"Úgy éreztük, hogy szinte csodaszámba menő művészi kötelék fűz össze bennünket. Égünk a vágytól, hogy áttörést jelentő projekteken dolgozzunk együtt" - lelkendezett Marcus Rudolf Axt, a zenekar főigazgatója, amikor Ludwig Spaenle bajor kulturális miniszter bejelentette a sajtónak Hrusa kinevezését. "Amikor ő állt a karmesteri dobogón, valóságos bizsergést éreztünk" - kontrázott rá Robert Cürlis, a zenekar elnöke.

"Mivel a zenekar gyökerei Prágáig nyúlnak vissza, bizonyos fokig ugyanazt a zenei levegőt szívjuk, ugyanaz a kulturális hátterünk, és nagyon közel állunk egymáshoz mind művészileg, mind történelmileg" - mondta Jakub Hrusa, arra utalva, hogy a zenekart Kelet-Európából elüldözött és Bambergbe került német zenészek alapították a második világháború után, magját a háború után feloszlatott prágai Német Filharmonikus Zenekar tagjai alkották. Hrusa azt mondta, hogy egy pillanatig sem habozott elfogadni a bambergiek ajánlatát, számára "élete álma valósult meg" a felkéréssel. Közölte, hogy irányítása alatt a kortárs zenére helyezik a hangsúlyt "cseh beütéssel".

Ő lesz az ötödik művészeti vezető a német zenekarnál. A társulat 113 tagja közül 15-nek volt beleszólása a jelöltek kiválasztásába, a végső döntést a zenekart működtető alapítvány tanácsa hozta meg. Jakob Hrusa Prágában tanulta a vezénylést olyan mesterektől, mint Jiri Belohlavek, Radomil Eliska és Leos Svarovsky. Nemrég a Los Angeles-i Filharmonikusokat és a Bécsi Szimfonikusokat is dirigálta vendégkarmesterként. A most induló évadban elsőként - még vendégdirigensként - november 12. és 15. között Bayreuthban, Schweinfurtban és Bambergben vezényli a Bajor Állami Filharmónia szerepét is betöltő zenekart.