Csilla, Noémi

Új karmestere lesz az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusoknak

2015.09.10. 13:30

Programkereső

Nicolas Altstaedt német csellóművész személyében új vezető karmestere lesz az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusoknak - jelentették be szeptember 9-én a Haydn Napok alkalmával tartott kismartoni koncerten.

Fischer Ádám, akinek kezdeményezésére 1987-ben osztrák és magyar zenészekből megalakult a társulat, a filharmonikusok tiszteletbeli karmestere marad, a kismartoni Haydn Napokon és Budapesten, a Müpában tartott újévi koncerten lép majd színpadra a zenekarral.

Nicolas Altstaedt 1982-ben született a németországi Heidelbergben. Számos ösztöndíjat és kitüntetést nyert, 2011-ben a Kammermusikfest Lockenhaus osztrák kamarazenei fesztivál művészeti vezetője lett. Fellépett a Bécsi Filharmonikusokkal, zürichi, müncheni és stuttgarti kamarazenekarokkal, a bambergi szimfonikusokkal, az új-zélandi, a melbourne-i a szimfonikus zenekarral, a berlini, stuttgarti és helsinki rádiózenekarral és a Csajkovszkij Szimfonikus Zenekarral. 2011-ben Kurtág György zeneszerző 85. születésnapja alkalmából Budapesten adott koncertet.

A Haydn Filharmonikusokkal Altstaedt már október 28-án a bécsi MuTh koncertteremben elkezd egy új koncertsorozatot, május elején Kínába utaznak, ahol Sanghajban, Kantonban és egy pekingi fesztivál megnyitóján lépnek fel. További előadásokat terveznek a németországi Weilburgi Kastélykoncerten, Felső-Ausztriában, Drezdában és a Nemzetközi Haydn Napokon.