Béla

Az "arányokban rejlő harmónia" évadát kezdi a PFZ

2015.09.11. 09:58

Programkereső

Mozart B-dúr szerenádjával és Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művének előadásával, Kocsis Zoltán vezényletével kezdte meg az új évadot szeptember 10-én a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar, amely 122 hangversenyt, számos fővárosi és külföldi fellépést tervez a 2015/2016-os szezonban.

Az idei az arányokban rejlő harmónia évada lesz. A 2015-ben ötéves Kodály Központ építészeti értelemben vett gondolati magja az aranymetszés arányát magában rejtő Fibonacci-számsor. A Pannon Filharmonikusok mint a házzal együtt élő rezidens zenekar erre a gondolati esszenciára kíván reflektálni az évad programjával. Mivel az aranymetszés aránya a művészeteken túl a természetben is eredendően jelen van, a PFZ társadalmi szerepvállalását illetően idén a természetre és annak védelmére fókuszál majd. A társulat szervezeti szinten is csatlakozik az Élő bolygónk programhoz, és az évad során erre hívja majd közönségét is

Bogányi Tibor vezető karmester szeptemberben megkezdi új megbízatásának kétéves periódusát, és folytatja azt a dirigensi munkát, melynek sikerét a zenei szakma és a szakkritika az elmúlt években többszörösen visszaigazolta. „Ötödik évadomat kezdem a zenekar élén. Úgy tekintek vissza erre az időszakra, mint egy egyenes fejlődési szakaszra” - fogalmazott a zenekar évadnyitó sajtótájékoztatóján. A zenekar munkáját a vezető dirigens mellett továbbra is a már jól bevált karmesteri kör irányítja: Vass András mint állandó karmester dolgozik az együttessel, Kocsis Zoltán állandó vendégkarmester pedig - az együttes 2003-as megújítása óta - szakmai mentorálásával segíti a társulatot. „A PFZ évről évre jobban teljesít, ez egészen biztos. Az évadnyitó hangverseny egy próbatétel, a nézőtéren helyet foglaló közönség más emberként fog felállni a koncert végén” – mondta Kocsis Zoltán a sajtónak.

A zenekar 2015 szeptemberében hatodszorra kezdi az évadot a Kodály Központ falain belül. Horváth Zsolt, az együttes igazgatója a szeptember 10-én Pécsett tartott sajtótájékoztatón kiemelte: művészeik 45 egyedi, 28 bérletes hangversenyt adnak, 49 ifjúsági és gyermekprogramot tartanak, négy operabemutatóban működnek közre, a várható látogatószámot pedig előzetesen 55 ezerre becsülik.

Az együttes koncertjein az évad során 42 zeneszerző művei csendülnek fel, a filharmonikusokat Bogányi Tibor vezető karmesteren, Vass András állandó karmesteren és Kocsis Zoltán állandó vendégkarmesteren kívül tizenhat karmester dirigálja, továbbá az előadásokon számos, nemzetközileg jegyzett szólista, énekművész mutatkozik be. A zenekarnak 12 éve fut önálló koncertsorozata a Müpában, ahol ezúttal öt előadásra és öt másik budapesti koncertre várják az érdeklődőket. A Müpában a Pannon Filharmonikusok Anja Harteros világhírű szopránnal ad közös koncertet októberben, s a produkciót a zágrábi Lisinski Hallba is elviszik.

Az együttes október 23-án Londonban, a Cadogan Hall 950 férőhelyes koncerttermében magyar szerzők műveit játssza az angol fővárosban élő magyar közönségnek, decemberben pedig Svájcba utazik, ahol négy helyszínen hat koncertet ad. Együttműködnek a Rijekai Horvát Nemzeti Színház Opera Tagozatával is: a magyarok zenészek, a horvátok szólisták, énekesek küldésével segítik sikerre vinni egymás produkcióit.

A Pannon Filharmonikusok idén is fontos szerepet vállalnak a magyar kultúra közvetítésében, gyakori szereplői lesznek a külhoni magyar lakta területek koncerttermeinek. Karácsonykor Eszéken lépnek fel az ottani magyar konzulátus meghívására, tavasszal pedig erdélyi és vajdasági koncertkörútra indulnak.

A Pannon Filharmonikusok évadnyitó sajtótájékoztatója
A Pannon Filharmonikusok évadnyitó sajtótájékoztatója

Az Armel Operafesztiválon történő közreműködést a verseny idei programjában csúcsra járatta az együttes, hiszen a PFZ a 2015. évi versenyprodukciókban nyújtott zenekari játékát a nemzetközi zsűri olyan magas szintűnek ítélte, hogy egy kifejezetten erre a célra alapított különdíjjal ismerte el a társulat által nyújtott zenei teljesítményt. Az Armellel történő együttműködés a 2016. évi fesztiválprogrammal új fázisába lép, ugyanis a Pannon Filharmonikusok abból a három előadásból, amelyben zenekari kíséretet nyújt, kettőt Pécsett, a Kodály Központ falai között is színre visz - köztük az idén Szent István-díjban részesült Eötvös Péter zeneszerző Senza Sangue, vagyis Vértelenül című, új operáját is.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a sajtótájékoztatón közölte, előterjesztés készül a kormánynak arról, hogy miként lehetne hosszabb távon, akár egy évtizedre biztosítani a Zsolnay-negyed, a Kodály Központ és azon belül a filharmonikusok jelenleginél is magasabb színvonalú működését kormányzati és pécsi együttműködés keretében.