Márk

Zubin Mehta nem kérte a fizetését

2015.09.14. 10:24

Programkereső

Lemondott gázsijáról a nápolyi operaház új évadját megnyitó Zubin Mehta, hogy az olasz zenészek megfelelő hangszereken játszhassanak.

A világhírű indiai karmester egy Csajkovszkij-koncerttel nyitotta meg szeptember 12-én este a Teatro San Carlo 2015/16-os szezonját, és teljes gázsiját felajánlotta annak az alapnak, amelyből új hangszereket vásárolnak az operaház zenészei számára.

Zubin Mehta
Zubin Mehta
Fotó: Klaus Rudolph

"A muzsikusok teljes szívükből játszanak, de nincsenek olyan hangszereik, amilyeneket megérdemelnének" - mondta a La Repubblica című olasz lapnak a sztárdirigens, aki jelenleg az Izraeli Filharmonikusok zeneigazgatója, a valenciai operaház vezető karmestere és a firenzei Maggio Musicale fesztivál művészeti vezetője. A karmester szerint főleg a vonós hangszereket kellene lecserélni a rangos operaháznál. Szerinte követni lehet az Egyesült Államok példáját, és a visszavonuló zenészek egy-egy operaházra vagy zenekarra hagyományozhatnák saját értékes hangszereiket. "Nem kell mindenkinek egy Stradivari-hegedű, de vannak kiváló modern hangszerek is" - hangoztatta. Mehta úgy véli, a külvilág túlságosan kevéssé ismeri Nápoly kulturális kincseit, ezért a délolasz város kevésbé híres külföldön, mint Firenze vagy Velence.

Rosanna Purchia, az operaház intendása reményét fejezte ki, hogy további támogatást kapnak hangszeralapjukhoz, például magángyűjtőktől is. Zubin Mehta közölte, hogy egyéb kötelezettségeinek lejárta után szívesen dolgozna a nápolyi operánál is, és hogy nagy álma a Parsifal vezénylése.