Ervin

Bartók-emlékesttel kezdi az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2015.09.19. 16:52

Programkereső

A BMC-be szervezett, 4 koncertből álló sorozat nyitóhangversenyén a 70 éve elhunyt Bartók Bélára emlékeznek. A komponista művei mellett elhangzik Dohnányi Ernő Szerenádja.

"A Liszt Ferenc Kamarazenekar már a kezdetektől játszik Bartók-darabokat, a Divertimentót is hamar megtanultuk. Mentorunk és első zeneigazgatónk, Sándor Frigyes, Frici bácsi mutatta be először ezt a művet Magyarországon, és Bartók saját, kéziratos kottáját adta neki erre az alkalomra. Nagy megtiszteltetés, hogy mi ebből a már megsárgult anyagból játsszuk a darabot már öt évtizede, nagyon vigyázunk rá" - idézik a zenekar közleményében Rolla János művészeti vezetőt.

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Liszt Ferenc Kamarazenekar

"Ezt az opuszt magyarként máshogy interpretáljuk, mint a külföldi kamarazenekarok, hiszen anyanyelvünk a magyar zene - ezzel a darabbal tudjuk igazán megmutatni külföldi turnéinkon, mit jelent a Bartók-örökség. A népszerű Duókat és a Román népi táncokat is eljátsszuk, melyeket az utóbbi években elsősorban a külföldi turnéinkon mutattunk be. A két hegedűre írt Duókat csak mi játsszuk 5-5 hegedűs felállásban, ami Frici bácsi ötlete volt, és más együttes nem adja elő ilyen módon" - idézte fel Rolla János.

A sorozat további három koncertjén - november 6-án, január 26-án és március 22-én - az együttes a Toccata Classics kiadónál megjelent Farkas Ferenc-lemezeinek anyagából válogat, és olyan neves magyar szólistákkal mutat be koncertenként egy-egy szólódarabot, mint Adorján András (fuvola), Lencsés Lajos (oboa) és Rácz Ödön (nagybőgő).