Orbán

A vonósnégyesek hétvégéje Eszterházán

2015.09.21. 14:03 Módosítva: 2015-09-22 12:23:31

Programkereső

A zenei világ fiatal muzsikusgenerációjának legkiválóbb vonósnégyesei találkoztak idén is Eszterházán.

Szeptemberben Haydn mellett Schubert, Beethoven, Mozart, Brahms és Dvořák darabjai csendültek fel a kastély Haydn termében a Cuarteto Casals, a Dudok Quartet, a Quatuor Mosaïques, a Royal String Quartet, a Schuppanzigh Quartet, a Bennewitz Quartet és az Authentic Quartet előadásában.

A VII. Haydn Vonósnégyes-fesztivállal az Eszterházi Vigasságok 18 héten át tartó hangversenysorozatának záró fesztiválja vette kezdetét szeptember 5-én, pénteken a fertődi Esterházy-kastélyban. Az aznap esti hangverseny középpontjában Beethoven utolsó alapvető alkotása, az Op. 135-ös F-dúr kvartett áll.

Bennewitz Quartet
Bennewitz Quartet

A mű a zeneszerző halála előtt egy évvel született, bemutatójára pedig Beethoven életében már nem került sor. A premier 1828 márciusában volt, a legendás Schuppanzigh Kvartett előadásában. Ezúttal a világ egyik legismertebb vonósnégyese, a Quatuor Mosaïques szólaltatta meg a művet - korhű hangszereken, két Haydn-vonósnégyes mellett. A Mosaïques kvartett négy muzsikusa a Nikolaus Harnoncourt által vezetett Concentus Musicus Wien tagja volt. Saját együttesüket 1987-ben alapították. Repertoárjuk szokatlanul nagy: előszeretettel játszanak kevésbé ismert szerzőktől, de örömmel adják elő a bécsi klasszikusok, Schumann, Brahms vagy Debussy, valamint Bartók és Webern zeneműveit is.

Másnap, szeptember 6-án a cseh Bennewitz Kvartett hangversenyét hallhatta-láthatja az Eszterházi Vigasságok közönsége. A prágai vonósnégyest Dvořák és Janáček műveinek legjobb előadói között tartják számon. Ezen az estén így Janáček I. „Kreutzer” vonósnégyesét, valamint Dvořák és Haydn egy-egy Esz-dúr vonósnégyesét hallhata a többszörösen kitüntettet együttestől a publikum.

A világ egyik legdinamikusabban fejlődő vonósnégyesének tartják a kritikusok a Varsóban 1998-ban megalakult Royal String Quartetet, amely előadásával szeptember 7-én, vasárnap este örvendeztette meg az Eszterházi Vigasságok közönségét. A Lengyelország mellett Olaszországban, Finnországban és Kanadában is számos nemzetközi díjat nyert kvartett ezen azt estén Haydn, Schubert és Brahms egy-egy vonósnégyesét tűzte műsorra.

Royal String Qartet
Royal String Qartet

Legalább ennyire rangos előadónak számít a vonósnégyesek között igazán patinás nevű Schuppanzigh Quartet. A korhű hangszereken játszó együttestől szeptember 11-én, csütörtökön este Haydn G-dúr vonósnégyesét, Beethoven F-dúr vonósnégyesét, valamint F-dúr „Tavaszi” szonátájának 1816-os átiratát hallhatta a publikum.

Nemzetközi kitüntetésekben nincs hiány a Dudok Quartet esetében sem: bár a fiatalok csak 2013-ban diplomáztak a Holland Vonósnégyes Akadémián, a kritikusok már őket tartják a legígéretesebb fiatal vonósnégyesnek Európában. Szeptember 12-én, pénteken este Haydn C-dúr vonósnégyese és Dvořák C-dúr vonósnégyese mellett egy saját Brahms-átirattal örvendeztették meg az Eszterházi Vigasságok közönségét.

A vonósnégyes-fesztivál idei magyar fellépőjét, a korhű hangszereken játszó Authentic Quartetet szeptember 13-án, szombaton este láthatta-hallhatta az Eszterházi Vigasságok közönsége a kastély Marionettszínházában. A 2002-ben Kalló Zsolt kezdeményezésére alakult, alapvetően historikus előadásmódú együttes Vanhal Esz-dúr „Hoffmeister” vonósnégyesét, Haydn: d-moll vonósnégyesét, Dittersdorf: D-dúr vonósnégyesét és Mozart: B-dúr „Vadászat” vonósnégyesét tűzte műsorára.

A vonósnégyesek sorát a világ legismertebb spanyol kvartettje, az 1997-ben Madridban megalakult Cuarteto Casals zárta szeptember 14-én, vasárnap este a fertődi Esterházy-kastély Haydn termében. Az együttestől az Eszteházán "kötelező" Haydn-darab mellett öt Mozart-vonósnégyest hallhatott az Eszterházi Vigasságok közönsége.