Márk

A Zene világnapján kezdi új évadát Óbudai Társaskör

2015.09.22. 13:47

Programkereső

Az idén ötéves Anima Musicae Kamarazenekar hangversenyével nyitja meg hivatalosan is kapuit a Társaskör október elsején.

Az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenyén először Johann Sebastian Bach III. Brandenburgi concertója csendül fel, amely egy hat versenyművet tartalmazó koncertsorozat része. A szerző a műben három triócsoportot állít egymással szembe (3 hegedű, 3 brácsa és 3 cselló), melyeket egy continuo (nagybőgő és csembaló) egészít ki. Joseph Haydn 1760-as évek elején komponálta virtuóz, három tételből álló C-dúr csellóversenyét, amelynek szólistája Szabó Ildikó gordonkaművész lesz, aki fiatal kora ellenére számos hazai és nemzetközi verseny győztese és díjazottja, eddigi eredményeit 2013-ban Junior Prima díjjal is elismerték.

A kamarazenekar egyik fő célkitűzése a modern, illetve kortárs klasszikus repertoár megismertetése a magyar közönséggel. A hangversenyen elhangzik Virágh András Gábor a zenekar számára ajánlott, Trinity című kompozíciója, mely egyben ősbemutató is lesz. Dohnányi Ernő 1902-ben Bécsben komponálta Szerenád (op. 10) című művét, eredetileg vonóstrióra. Az öt tételes darab vonószenekari átiratát Dmitry Sitkovetsky orosz hegedűművész és karmester készítette, aki emellett több mint harminc művet szerkesztett át különböző vonós apparátusokra.

Az est vendégszólistája, Szabó Ildikó a 2014-es Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny II. helyezettje, akinek a koncertet az Óbudai Társaskör különdíjként ajánlotta fel.