Fülöp, Evelin

Kodályt játszik Aradon az NFZ

2015.09.29. 15:52

Programkereső

Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művét is előadják a Nemzeti Filharmonikusok október 6-án Aradon.

Az együttes 16 órakor a Vesztőhelyen Bartók Béla Magyar népdalok vegyeskarra II. tétel című művét adja elő, 19 órakor pedig a Páduai Szent Antal tiszteletére emelt katolikus templomban Kodály műve mellett Liszt-, Bartók-, Csemiczky- és Tavener-darabokat játszik. Az aradi fellépés mellett Kovács Géza, az NFZ főigazgatója az M1 aktuális csatorna szeptember 28-ai műsorában beszámolt arról, hogy az NFZ október 1-jén és 3-án Richard Strauss két egyfelvonásos operáját, A béke napját és a Daphnét adja elő a Müpában. A volt zeneigazgató, a japán Kobajasi Kenicsiro jövő májusban dirigálja ismét a zenekart - az NFZ 2016-ban turnézni fog a távol-keleti országban.

Az együttes zsúfolt teremben, nagy siker mellett kezdte meg új évadát a Müpában szeptember 25-én este. Az együttes Kocsis Zoltán vezényletével Bartók, Stravinsky és Schönberg műveiből játszott. "Stravinsky izgalmas vonósműve mellett Schönberg szinte lejátszhatatlanul nehéz zongoraversenye hangzott el Báll Dávid tolmácsolásában, végül Bartók örökérvényű műve, A kékszakállú herceg vára - mondta Kovács Géza. Kitért arra, hogy a Bartók-jubileumok (szombaton volt halála 70., jövő tavasszal lesz születése 135. évfordulója) apropóján az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányításával nemrég alakult meg egy Bartók-emlékbizottság, amelynek munkájában a Nemzeti Filharmonikusok is közreműködnek.

Az 1997 óta létező NFZ jogelődjének számító Székesfővárosi Zenekar 1923-ban, az Állami Hangversenyzenekar pedig 1952-ben alakult. Kovács Géza felidézte, hogy a Székesfővárosi Zenekar kísérte Ferencsik János vezényletével Bartók Béla és Pásztory Ditta kétzongorás koncertjét 1940 októberében, amely a zeneszerző óriás utolsó magyarországi koncertje volt Amerikába távozása előtt. "Ez a zenekar adta az első szimfonikus koncertet 1945 februárjában, amikor Budán még dörögtek az ágyúk, 1956 december 31-én pedig már Állami Hangversenyzenekarként a Zeneakadémián játszotta el Beethoven Eroica szimfóniájának II. tételét, a Gyászzenét, ezzel is emlékezve a forradalom és szabadságharc halottaira" - tette hozzá a főigazgató.