Júlia, Rita

A kamarazene 100 éve

2015.10.05. 15:14 Módosítva: 2015-10-05 15:15:05

Programkereső

Baranyay Piroska gordonkaművész és Kövecs Ágnes zongoraművész száz évet átívelő kamaraestjén igazán izgalmas műsort hallhat a közönség.

A programban elsőként megszólaló Mendelssohn-mű, a D-dúr szonáta (op. 58) elég kényelmes tempóban, két és fél évig készült. Talán nem meglepő, hiszen a zeneszerzőnek nem az a tipikus szenvedésekkel teli romantikus élete volt, nagyon gazdag családba született. Második csellószonátája könnyeden csillogó, de valójában zenéje sűrű mélységeket mutat meg nekünk. A következő mű Dvořák eredetileg hegedű-zongorára írott darabja, a Négy romantikus darab (op. 75). A szerző kezdeti kanyargós pályafutása után – hiszen tizenegy évesen otthagyta az iskolát, és hentes tanulónak állt – csak a zenével foglalkozott. Az itt elhangzó romantikus Dvořák-darabok lélekáradásai, szenvedélyes hangvételei a cselló meleg bársonyos hangján magával ragadják a közönséget. A francia zeneszerzőnő, Nadia Boulanger három cselló-zongora darabja (1914) igazi zenei ritkaságnak számít. Az utolsónak felcsendülő Grieg a-moll csellószonáta népszerűsége méltán vetekszik a komponista a-moll zongoraversenyével.

A közreműködő két művész közös iskolai múlttal rendelkezik, hiszen mindketten a Bartók Béla Konzervatóriumban tanultak, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomáztak. Számos hazai és külföldi szerepléseik mellett mindketten tanítanak. A kamarazene 100 éve című hangversenyük október 12-én 19 órától hallható az Óbudai Társaskörben.

Baranyay Piroska és Kövecs Ágnes
Baranyay Piroska és Kövecs Ágnes

A helyesen válaszolók közül két szerencsés a Fidelio vendégeként ellátogathat az október 12-én 19 órakor kezdődő koncertre az Óbudai Társaskörbe.

Sajnáljuk, ez a játék már lezárult!