Bernát, Felícia

Baráti Kristóf és Várdai István új lemezekkel jelentkezett

2015.10.12. 16:02 Módosítva: 2015-10-13 08:57:30

Programkereső

A fiatal hazai muzsikusgeneráció két kiemelkedő egyénisége egy-egy új lemezzel jelentkezett a Hungarotonnál.

Baráti Kristóf lemezén a romantikus hegedűirodalom népszerű miniatűrjeiből válogat, a darabokat Lady Harmsworth nevű Stradivari-hegedűjén szólaltatja meg Farkas Gábor zongorakíséretével. Várdai István Singing Cello című albumán Julien Quentin zongorakíséretével a gordonka "éneklő arcát" mutatja be Schumann, Mahler, Mendelssohn és más komponisták művein keresztül. A lemezeket bemutató október 12-ei budapesti sajtótájékoztatón Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója elmondta: a megújult Hungaroton elsődleges célja a fiatal, kimagasló tehetségek bemutatása ismert, a közönség számára népszerű művekkel, ebbe a sorozatba illeszkednek Baráti Kristóf és Várdai István első Hungaroton-szólólemezei is.

Baráti Kristóf
Baráti Kristóf
Fotó: Strammer Zsaklin

Baráti Kristóf elmondása szerint a lemezre zömében virtuóz ráadásművek kerültek, ami nagyon sűrűvé teszi az anyagot. "Olyan, mintha folyamatosan vége lenne egy koncertnek" - fogalmazott. Kitért arra is, hogy a felvételnél nem törekedtek a sterilitásig menő perfekcionizmusra, inkább a spontaneitást tartották szem előtt, és arra törekedtek, hogy a darabok egyfajta "finálé-hangulatot" árasszanak. A lemez címét különleges hangszere ihlette: The soul of Lady Harmsworth. Baráti Kristóf kiemelte: Farkas Gábor "magától értetődő" zenészpartner számára, hiszen évek óta együtt turnéznak és nemcsak zeneileg, de emberileg is nagyon jól megértik egymást. Farkas Gábor szerint a kamarazenélés egyfajta kikapcsolódás egy szólistának, technikailag sokkal kisebb kihívást jelent, ugyanakkor nagyfokú koncentráltság szükséges hozzá, hogy le tudja követni a szólista rezdüléseit.

Várdai István szerint "nyugodt, kicsit melankolikus" album született, amelyen hangszere éneklő karakterét hozza előtérbe, több darabnál egy az egyben azt játssza, ami eredetileg az énekkottában szerepel. Zongorista partnerével, Julien Quentinnel az elmúlt években rendszeresen felléptek együtt, jól ismerik egymást - mondta, hozzátéve, hogy Quentin rendkívül sokoldalú muzsikus, aki a klasszikus zenén kívül más területeken is aktív.

Várdai István
Várdai István
Fotó: Böröcz Balázs

Az 1979-ben született Baráti Kristóf eddigi pályája során olyan zenekarokkal lépett fel, mint a Royal Philharmonic Orchestra, az Orosz Nemzeti Zenekar, a Mariinszkij Színház zenekara, a Francia Rádiózenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar, és olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Fischer Iván, Valerij Gergijev, Kocsis Zoltán, Pinchas Steinberg és Gilbert Varga. Munkásságát Prima- és Liszt-díjjal, 2014-ben Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjjal ismerték el.

Az 1985-ös születésű Várdai István olyan karmesterekkel és zenekarokkal játszott, mint Howard Griffiths, Mihail Pletnyov, Fischer Iván, Kocsis Zoltán és Gilbert Varga, illetve a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Genfi Kamarazenekar, a Manchester Camerata, az Orosz Nemzeti Zenekar és a Mariinszkij Színház zenekara. 2010-ben debütált a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban. Idén Liszt-díjjal tüntették ki, és ugyancsak idéntől a pécsi Kodály Központ rezidens művésze, valamint - Baráti Kristóffal együtt - a Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője. Várdai István egy 1720-ban készült Montagnana-mesterhangszeren játszik.