Emil, Csanád

Fassang László az évad művészeként koncertezik a Müpában

2015.10.30. 08:42

Programkereső

November 5-én megkezdi Müpában adandó hármas koncertsorozatát Fassang László orgonaművész, aki idén az évad művésze címet viseli a kulturális központban. Első hangversenyén a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával lép fel a fiatal karmester, Madaras Gergely vezényletével.

Fassang László négy olyan művet választott, amelyet nagyon szeret és nagyon fontosnak tartja, hogy a hazai közönség is megismerje őket. A legismertebb közülük Poulenc Concerto orgonára, vonószenekarra és timpanira című műve, amely már többször szerepelt a Müpában. Ennél kicsit kevésbé ismert az amerikai Samuel Barbernek a philadelphiai zeneakadémia új, grandiózus orgonájának felavatására írt ünnepi darabja, melynek bemutatóját Ormándy Jenő vezényelte 1960-ban. "Richard Strauss Ünnepi előjáték nagyzenekarra és orgonára című műve, melyet 1913-ban a bécsi Konzerthaus orgonájának avatására írt, tudtommal még nem szerepelt magyarországi műsoron" - emelte ki a Liszt- és Prima-díjas orgonaművész.

Fassang László
Fassang László
Fotó: Felvégi Andrea

Igazi kuriózum és szintén magyarországi bemutató lesz az Ad nos ad salutarem undam című Liszt-orgonamű Marcel Dupré által orgonára és zenekarra készített átirata, melynek kottáját csak az utóbbi évtizedben találták meg. "A darab mint szóló orgonamű ismert, de ebben a zenekari változatban most először hangzik el Magyarországon" - hívta fel a figyelmet. Fassang László elmondta, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával tavaly decemberben egy karácsonyi koncerten már muzsikált együtt, innen az ismeretség, amely reményei szerint most fog elmélyülni. Madaras Gergelyt régóta személyesen ismeri, de még nem dolgoztak együtt. "Már régóta tervezzük a közös munkát, és nagyon örülök, hogy most el tudta vállalni ezt a koncertet".

Fassang László 2014 őszétől a párizsi konzervatóriumban tanít billentyűs improvizációt, főként orgonistáknak, de vannak zongorista növendékei is. Mint mondta, átlagosan kéthetente megy ki néhány napra órákat tartani. "Nagy megtiszteltetés, hogy tanár lehetek itt, ahol korábban magam is tanultam; a korábbi tanáraim most kollégáim lettek, akikkel nagyon jó szakmai és emberi kapcsolatot ápolok. Én magam is rengeteget tanulok az ide járó növendékektől, nagyon magas a színvonal, az itteni munka művészileg nagyon inspiráló számomra" - fogalmazott.

Itthon két fő feladata van: a Müpa orgonakoncertjei és orgonája körüli teendők, valamint a zeneakadémiai tanári állása. A fennmaradó időben koncertezik, szerencsére minden fontos dologra jut ideje - mondta. A november 5-i müpabeli koncertet Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen Fassang Lászlóval és Madaras Gergellyel, valamint a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Fassang László az évad művészeként további két koncertet is ad a Müpában ebben a szezonban: 2016. március 17-én feleségével, a csellista Rohmann Dittával, a régi rögtönző partnerrel és baráttal, Vincent Le Quang francia szaxofonossal, valamint a kiváló énekessel, Philipp Györggyel lép színpadra, míg 2016. május 21-én az Orgona-sztorik VI. részében Mácsai Pál lesz a partnere.