Konrád, Tivadar

Szilasi Alex és a Wrocław Baroque Orchestra

2015.11.02. 16:27

Programkereső

Lengyelország egyik legfontosabb, korabeli hangszereken játszó zenekara november 11-én Szilasi Alexet és Mondok Yvette-et kíséri a Zeneakadémia Nagytermében.

A Wrocław Baroque Orchestra Lengyelország első számú, historikus hangszereken játszó együtteseként nemcsak a barokk, de a klasszika és a kora romantika zenekari repertoárjának is avatott tolmácsolója. A 2006-ban a Wrocław Filharmonikusok legkiválóbb tagjaiból életre hívott kamarazenekarnak az elmúlt években számtalan szakmai elismerést sikerült bezsebelnie, miközben olyan művészekkel adtak közös koncerteket, mint Philippe Herreweghe, Giovanni Antonini vagy épp Jaap ter Linden. Játékuk egyedülálló összhangjával, hangszereiknek és előadói felfogásuknak egyaránt köszönhető különleges zenekari hangzásukkal Chopin-interpretációjuk kapcsán is sokat foglalkozott a kritika.

Szilasi Alex
Szilasi Alex
Fotó: Zeneakadémia

A 2012-ben Magyar Arany Érdemkereszttel díjazott, Chopin-specialistaként is számon tartott Szilasi Alex a lengyel zeneszerző zongoraműveinek egyik legavatottabb hazai tolmácsolója. November 11-én ezúttal az Andante spianato és nagy polonéz, az op. 13-as Fantázia egy lengyel dallamra, valamint az f-moll zongoraverseny lesz hallható előadásában, utóbbiakban wroclawi kamarazenekar kíséretével.

Az est műsorán egy Beethoven-nyitány, valamint két Rossini-ária is szerepel, utóbbiakban szólistaként Mondok Yvette lép színpadra. A kiváló szoprán repertoárján ott találhatjuk az Éj Királynőjét a Varázsfuvolából, a Szöktetés a szerájból Konstanzáját vagy épp Donna Annát és Donna Elvirát a Don Giovanniból. Az énekesnő 2013 óta rendszeresen vállal fellépéseket Wagner-művekben, emellett pedig olyan tenorok mellett láthatta viszont a közönség, mint a Kossuth-díjas Kiss B. Atilla és Molnár András. 2014-ben közös koncertet adott a Zeneakadémia Nagytermében Vásáry Tamással, ezt követően pedig Amerikában és Kínában lépett fel szólistaként – utóbbi helyszínen épp Szilasi Alex oldalán.

A részletes programról és a jegyárakról további információkat találhat ide kattintva.