Csilla, Noémi

A gonosz vízimanó legendája is terítékre kerül Kocsissal és a Zuglói Filharmóniával

2015.11.03. 08:40

Programkereső

Kocsis Zoltán vezényletével lép fel a Zuglói Filharmónia november 7-én a Zeneakadémián. A hangverseny szólistája a Virtuózokban is szerepelt ifjú csellistatehetség, Dolfin Balázs lesz.

A koncert mindhárom darabja - Antonín Dvořák: Vodník (A vízimanó); Edward Elgar: e-moll gordonkaverseny; Robert Schumann: II. (C-dúr) szimfónia) valamilyen drámai mű vagy esemény hatására íródott.

A vízimanó a cseh mesevilág jellegzetes alakja, aki nem éppen a jóindulatáról nevezetes, egy gonosz kobold, a víz alatti világ rettegett és kegyetlen uralkodója. A történetet a cseh komponista érzékletes zenei képekben ábrázolja - olvasható a Zuglói Filharmónia ajánlójában. A mese után a történelmi valóság, az I. világháború drámája az, amely áthatja Edward Elgar angol zeneszerző e-moll csellóversenyét. A mű - kritikusai szerint - "tele van szomorúsággal és sajnálattal".

A darab szólistája a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorban is szerepelt ifjú csellistatehetség, Dolfin Balázs lesz, aki jelenleg a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályának tanulója. A Gaudeamus bérletbe illeszkedő, 15.30-kor kezdődő hangverseny harmadik darabja Schumann II. (C-dúr) szimfóniája lesz. A német zeneszerzőt a mű komponálása idején, 1845-ben az emberi lét legnagyobb problémái foglalkoztatták: a nagy érzelmek, a fájdalmak, a lét titka, értelme, célja. Mindezt zenében szerette volna kifejezni, ez megmagyarázza a darab szenvedélyes hangvételét is – áll a Zuglói Filharmónia ajánlójában.