Emma

Fidelio Klasszik: Égerházi Attila és Gimesi Dóra

2015.11.06. 14:54

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának november 7-i adásában megszólal még Békefi Anna és Illés Szabolcs is.

A Djabe 2015-ben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Az Arany Zsiráf- és eMeRTon-díjas zenekar eddig a világ negyvenkét országában lépett fel sikerrel. Itthon a fúziós jazz/világzene műfaj egyik első számú képviselőjének számít. 2014-ben pályafutása legjobb albumát készítette el Forward címmel. Régóta szerettek volna olyan zeneanyagot komponálni és felvenni, melyben szimfonikus zenekarral dolgoznak. A 2013-ban kezdődött együttműködés eredményeként a Forwardon a Miskolci Szimfonikus Zenekar muzsikusai kiemelt szerepet kaptak. A zenekari részeket az anyag nagyobb részét jegyző Barabás Tamás komponálta, a hangszereléseket Kovács Zoltán készítette. A Djabe november 10-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben várja közönségét lemezbemutató koncertjére, amelyről az együttes vezetőjét, Égerházi Attilát kérdezzük.

Lázár Ervin A legkisebb boszorkányban Ámi Lajos népmesei motívumokból szőtt történetét meséli újra. Seprűn lovagoló boszorkányok, láncra vert sárkány, szélsebesen vágtató táltos lovak elevenednek meg a fordulatos történetben, amely a rengeteg kaland, csoda és átváltozás mellett leginkább mégis a szerelemről és az önfeláldozásról szól. Gimesi Dóra dramaturg beszél Lengyel Pál nagy sikerű rendezéséről, amelyet a Budapest Bábszínház felújított változatban, új szereposztással, de a klasszikus látványvilágot megtartva tűz műsorára, emellett azt is megtudhatjuk, milyen kapcsolata van Lázár Ervinnek a Bábszínházzal.

A harmadik kerületben színes és sokrétű kulturális kínálat kényezteti az ott élőket és a vendégeket. Ezt a kínálatot gazdagítja tavaly szeptember óta önálló intézményként az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont is. Az Esernyős első látásra olyan, mint egy klasszikus bisztró, de a felszín mögött ennél jóval több rejlik. Annak érdekében, hogy ez az információs pont ne valamiféle száraz, „lelketlen” ügyfélszolgálati iroda legyen, hanem valódi közösségi térré váljék, nyílt meg a kávézó és a kamaraterem, amely folyamatosan változó programokkal áll a vendégek rendelkezésére. Az Esernyős október 8-án történetének újabb mérföldkövéhez érkezett: a kávézó, az információs pont, a jegyiroda, a múzeumi shop és a kamaraterem mellett megkezdte működését az Esernyős Galéria. Az új kiállítótér az Édes és savanyú: spliti történetek című kiállítással nyitott, amelyre 13 horvát művész alkotása érkezett Óbudára az Art Market nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár hivatalos szatellit programja és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként. Az intézményt Békefi Anna, az Esernyős ügyvezetője mutatja be.

Corelli's Legacy címmel készített szólólemezt Illés Szabolcs barokkhegedűs, violoncello da spalla játékos, akinek decembertől a historikus előadási gyakorlatról, a hozzá tartozó hangszerekről és korhű használatukról, illetve a mostanság „autentikus” hangszerekkel reklámozott másféle produkciókról szóló sorozata indul a Budapest Music Centerben. Illés Szabolcsot nemrég befejezett külföldi tanulmányairól is kérdezzük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 8-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.