Béla

Kamaraest a tengerentúlról

2015.11.23. 07:59

Programkereső

November 30-án a Cleveland Institute of Music két kiváló művésztanára, Sandra Shapiro és Ivan Zenaty ad közös koncertet a Zeneakadémia Solti Termében.

Amikor 1946-ban a II. világháború elől Amerikába menekült Széll Györgyöt kinevezték a Clevelandi Zenekar főzeneigazgatójává, az együttest a jobb vidéki zenekarok között tartották számon. Széll néhány éven belül New York-i Filharmonikusok méltó riválisát építette fel az együttesből, a karmester 1970-es halálakor pedig a Clevelandi Zenekar a szakma és a nagyközönség szemében egyaránt a világ egyik legjobbjának számított. S hogy ennek mi köze Ivan Zenaty és Sandra Shapiro hegedű–zongora estjéhez?

Sandra Shapiro és Ivan Zenaty
Sandra Shapiro és Ivan Zenaty

A november 30-ai est mindkét főszereplője a Cleveland Institute of Music tanára, látogatásuk a Zeneakadémián annak viszonzásaként jött létre, hogy a Zeneakadémia hallgatói és tanárai 2014 novemberében nagysikerű hangversenyeket adtak a clevelandi társintézményben.

A cseh származású Ivan Zenaty napjaink legjelentősebb cseh hegedűseinek egyike, pályája során a legjobb zenekarokban játszott, a BBC Szimfonikus Zenekartól kezdve egészen a Berlini Filharmonikusokig. Páratlanul gazdag repertoárján több mint ötven hegedűverseny szerepel, de nemcsak szólistaként, hanem tanárként is igen aktív: Cleveland előtt a Drezdai Zeneakadémián is tanított.

A Steinway művészének választott Sandra Shapiro a Cleveland Institute of Music kamarazenei és zongora tanszékén tanít, emellett pedig az európai és amerikai koncerttermek elismert zongoraművésze. Játékát ellenállhatatlannak jellemzik a kritikusok, szólista és kamarazenészi tevékenységét számtalan versenydíjjal ismerték el, díjazták többek között a Munich International Duo Piano Competition, az Ellis National Duo Piano Competition, a Dranoff International Two Piano Competition, az International Jeunesses Musicales Competition, illetve a Kosciuszko Foundation Chopin Competition versenyeken.

Sandra Shapiro és Ivan Zenaty november 30-ai közös koncertjének műsorán Beethoven Kreutzer-szonátája és Brahms G-dúr „Eső” hegedű-zongora szonátája mellett Clara Schumann ritkán hallható románcai szerepelnek.