József, Bánk

Snétberger Ferenc: "Kell a személyes varázs"

2016.02.19. 09:54

Programkereső

Hamarosan kezdődik a Cziffra-fesztivál. Sorozatunkban ehhez kapcsolódva néhány híres magyar zenészt kérdeztünk Cziffra Györgyről, akik fellépnek a zongoraművész emlékére megrendezendő eseményen. A február 25-én kezdődő fesztiválon játszik majd Snétberger Ferenc gitáros is, akinek a tehetségen és a zene iránti elkötelezettségen túl is van közös életrajzi vonása Cziffra Györggyel.

- Hogy jött az ötlet, hogy közreműködjön a fesztiválon?

- Balázs János zongoristán keresztül kapcsolódom a fesztiválhoz, ő kért meg, hogy lépjek fel a február 28-ai koncerten. Jancsit régóta ismerem, ő ugyanis amellett, hogy elismert zongoraművész, a felsőőrsi Snétberger Központban is tanít.

- Volt személyes kapcsolata Cziffra Györggyel?

- Személyesen nem ismertem. Illetve talán egyetlen ilyen élményem van még a 80-as évek elejéről, mikor az önéletrajzi könyvét dedikálta itthon. Én még gyerek voltam, beálltam a hosszú sorba, mert beszélni akartam vele. Tudtam ugyanis, hogy még korábban (1977-ben – a szerk.) létrehozta a Cziffra Alapítványt, ahová tehetséges zenészeket kerestek, és aki oda bekerült, patronálták, támogatták. Én abban az időben – ez nagyon régen volt –, nagyon szerettem volna előbbre jutni az életemben, de nagyon kilátástalannak tűnt minden. Ezt egy lehetőségnek láttam, de olyan sokan voltak ezen a dedikáláson, hogy mire rám került a sor, a Cziffrát már elvitte egy autó. A felesége viszont még ott ült, vele tudtam beszélni pár szót. Az én utam végül más irányba ment, utána költöztem Berlinbe.

- Végül mégis hasonlóan alakult az Ön élete is, de nemcsak azért, mert híres zenész lett.

- A munkássága nagy hatással volt rám, a zenéje, a felvételei fantasztikusak, nagyon tiszteltem őt. És igen, ennek a tiszteletnek és hatásnak is köze lehetett ahhoz, hogy később én is létrehoztam egy tehetséggondozó iskolát. A 2011-ben alapított Snétberger Zenei Tehetség Központ teljesen máshogy működik persze, de az üzenete, céljai nagyon hasonlóak.

- Gitárosként hogyan lehet megidézni Cziffra Györgyöt?

- Köztudott, hogy ő nagy rögtönző volt. A február 28-ei koncerten én is improvizálni fogok. Persze van elképzelésem, hogy mit fogok játszani, de a műsor nagy része szabad improvizáció lesz.

- Ön 1988 óta Berlinben él. Ott milyen Cziffra megítélése?

- A klasszikus világ természetesen ismeri, a nagy zongoristalegendák között szokták emlegetni. De nagyon jó, hogy most idehaza is előhozták őt, és nem felejtik el, ezért nagyon örülök, hogy részt vehetek ezen a fesztiválon. Fantasztikus zongorista, ugyanoda tartozik, ahová a legnagyobb zenészek. Jobb sorsot érdemelt volna.

CDE08EDA-D5BF-44CB-B8AF-F05E8C239E5B
Fotó: www.jazzfigyelo.blogspot.com

- Tud virtuozitásában Cziffrához mérhető gitárost mondani most?

- Nem, és véleményem szerint nem is lehet. A gitárosok között nagyon sok a virtuóz, de ez a képesség nem túl pozitív számomra. A technika nem minden, kell a személyes varázs. Sok virtuóz zenész van, de Cziffra egyike volt azoknak, aki virtuóz is volt, és óriási feelingje és lelke is volt az előadásmódjának. Csodálatosan játszott. Kevés zenész mondhatja el ezt magáról, talán Martha Argerich budapesti koncertjén éreztem hasonlót.

- Meg lehet fejteni Cziffra titkát?

- A titok maga az ember, és a tehetsége. Véleményem szerint nincsenek speciális titkok – valaki vagy képes igazi művészetet létrehozni, vagy nem. Nagyon sok a jó zenész, de kevés az igazi művész. Az igazi művészet az, amikor az ember az érzéseit őszintén át tudja ültetni a hangszerre – és ott a színpadon elkezdődik valami különleges és megfoghatatlan.