Sándor, Ede

Várjon Dénesről beszél egész Amerika

2016.02.19. 10:32

Programkereső

A Yale Egyetem "Horowitz koncertek" sorozatában adott nagysikerű szólóesttel február 17-én ért véget Várjon Dénes tíznapos észak-amerikai koncertkörútja.

A turné keretében a magyar zongoraművész Haydn, Schumann, Janáček és Chopin darabokból összeállított szólóestet adott Minneapolisban, Vancouverben, Philadelphiában, New Havenben és a New York-i Carnegie Hallban, a washingtoni közönség pedig két hangversenyen is hallhatta, szólistaként, illetve két magyar partnere, a hegedűs Baráti Kristóf és a csellista Várdai István társaságában Beethoven, Dvořák és Brahms triókban.

Várjon Dénes
Várjon Dénes
Fotó: Vass Dániel

A nagysikerű vancouveri hangverseny kritikusa kiemeli, milyen szerencsés a kanadai nagyváros, hogy rövid időn belül három olyan kivételes zongoristát hallhat, mint Schiff András, Richard Goode és Várjon Dénes. Chopin híres b-moll Scherzójának előadásáról írva úgy véli, hogy Várjon fantasztikus játéka a nemrégen ugyanebben a sorozatban fellépő Murray Perahiáét is felülmúlta. 

Várjon Dénes zongorajátékával és a Keller András vezényelte Concerto Budapest kíséretével Beethoven öt zongoraversenyét tartalmazó háromlemezes album jelent meg a Hungaroton kiadásában.

5991813275721 Frontcover Physical and Digital

A jelentős pianisták közül sem vállalkozik mindenki arra, hogy mind az öt kompozíciót műsorára tűzze, nemhogy mind az ötöt egyszerre kézben tartsa. Ennek nyomán született meg a művészek és a kiadó szándéka, hogy albumot készítsenek.

Az egyik legrangosabb nemzetközi komolyzenei internetes kritikai fórum, a Seen and Heard International kritikusa, Bernard Jacobson hosszan ír Várjon különleges tempó- és időérzékéről: "Schumann Fantáziája gondosan frazeált volt, hol finom, hol briliáns, ahogy a zene megkívánta, ügyelve a csendekre - a darabot megszakító szünetekből Várjon sohasem csípett le, de azt sem engedte, hogy aláássák ennek a csodálatos darabnak a folyamatosságát."

A New York Times február 17-i számában "Egy látogató Európából letette a névjegyét" címmel Vivien Schweitzer számol be Várjon a Carnegie Hallban adott koncertjéről. A kritikus hosszasan dicséri Várjon "elegáns, szenvedélyes és technikailag makulátlan" előadását. "Megnyerő művészete felülmúlja több, a Carnegie Hall nagy színpadán megforduló nagynevű sztárét." Beszámolóját azzal zárja, csak remélni lehet, hogy Várjon mielőtt újra fellép New Yorkban. Sem a kritikusoknak, sem a közönségnek nem kell sokáig várni: a magyar zongoraművész legközelebb 2017 májusában a Lincoln Centerben lép fel New Yorkban.