Sándor, Ede

György Ádám ismét a Carnegie Hallban

2016.02.20. 13:37

Programkereső

A magyar zongoraművész február 22-i fellépése már a negyedik szólókoncertje lesz a világ egyik leghíresebb koncerttermében.

György Ádám

Tanulmányait Budapesten, a Bartók Béla Konzervatóriumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. Nemzetközi karrierje még akadémiai tanulmányai alatt indult. Nevét a világ 2012-ben ismerhette meg, amikor a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság nyitóünnepségén 300 millió televíziónéző előtt játszotta Frédéric Chopin tizenegyedik etűdjét. Koncertet adott 2015-ben az ENSZ alapításának 70. évfordulójára New Yorkban rendezett gálaünnepségen is.

György Ádám 2012 után tér vissza a Carnegie Hallba. A koncerten Egy nap New Yorkban című, saját dallamokat és magyar népzenei elemeket ötvöző alkotását adja elő, valamint Liszt műveiből ad ízelítőt a New York-i közönségnek.

György Ádám
György Ádám

A fiatal zongoraművész Magyarországon legközelebb nyáron ad hangversenyt a 7. alkalommal megrendezendő György Ádám Kastélyakadémián.

EA456BFA-2FEE-4E9D-9840-A3CBD61B9372

A New York-i Grand Central Terminalban rögzített, A Day in New York című szerzeményéről a Fideliónak adott korábbi interjújában elmondta: „Ben Niles keresett meg az alapötlettel. Ő rendezte a Note By Note című díjnyertes dokumentumfilmet, ami a Steinway zongora elkészülésének folyamatát mutatja be, a technikai részletekkel és az emberi történetekkel együtt.