Júlia, Rita

30 éves a "Rock me Amadeus"

2016.03.04. 08:44 Módosítva: 2016-03-04 08:44:17

Programkereső

Falco osztrák énekes slágerére a szintén jubiláló bécsi Mozart-házban külön kiállítással emlékeznek meg.

A Falco Privatstiftunggal közösen szervezett március 9-én nyíló  tárlat apropója, hogy az osztrák zenész „Rock me Amadeus” című kislemeze éppen harminc éve, 1986 márciusában került az amerikai és angol slágerlisták élére. A május 16-ig látható kiállítás nemcsak a sláger keletkezésének történetét mutatja be, de megpróbálja a Falco művésznév mögött rejlő embert, Johann Hölzel személyiségét is közelebb hozni a közönséghez.

Dolezal Falco
Dolezal Falco

A kiállítóhely is jubilál

Tíz éve, Mozart születésének 250. évfordulója alkalmából nyitotta meg kapuit a világhírű zeneszerző egykori lakásából kialakított múzeum, a Mozart-ház. A Stephansdom mögött, a Domgasse 5. alatt található Mozart-központot eddig 1,3 millióan látogatták meg, hogy a nagyváros nyüzsgéséből kilépve elmerüljenek Mozart zenéjében és világában.

W. A. Mozart
W. A. Mozart

A koncertek és szakmai szimpóziumok színesítette jubileumi év alkalmából jövő januárig látható a „Mozart im Mozarthaus - Highlights im Komponistenalltag” című időszaki kiállítás, amely középpontjában a zeneszerző hétköznapjai, társadalmi helyzete és gondolatvilága áll, valamint azok a darabok, amelyeket Mozart az osztrák fővárosban komponált.