Orbán

BTF: Tavasszal még a műfaji határok is kinyílnak

2016.03.05. 12:55

Programkereső

"Határsértő" művészekkel várja látogatóit az április 8-án induló 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF): hallhatunk kortárssal házasított Brandenburgi versenyeket, részt vehetünk a milánói Scala zenekarának Mahler-Mozart-műsorán, de fellép Horváth Kornél, Lantos Zoltán és a kínai szájorgonista, Vu Vej, és újra jön Martin Grubinger is.

Április 16-án a Zeneakadémia nagytermében láthatjuk azt a különleges produkciót, melyet a jazz-zongoristaként és klasszikus mesterművek átdolgozójaként is ismert amerikai Uri Caine 2015 őszén mutatott be először a Svéd Kamarazenekarral. A Brandenburg-projektben Bach Brandenburgi versenyeit hat kortárs zeneszerző külön erre az alkalomra komponált zenei kommentárjaival, illetve átdolgozásaival együtt szólaltatják meg. A projekt első világturnéján Steve Mackey és Uri Caine kompozíciói alkotnak párokat a barokk mester munkájával.

Uri Caine
Uri Caine
Fotó: Bill Douthart

Április 14-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében hallhatjuk a milánói Scala zenekarát, mely Mahler V. szimfóniáját szólaltatja meg egy Mozart-mű, a g-moll szimfónia (K. 550) társaságában. A karmester az a koreai Mjung-vun Csung lesz, akit az egyik legjelentősebb távol-keleti dirigensként tartanak számon. Csaknem egy évtizednyi zeneigazgatósága alatt - tavalyi, váratlan lemondásáig - sokak szerint soha nem látott fejlődésen ment keresztül a Szöuli Filharmonikus Zenekar.

Az idei Tavaszi Fesztiválon ízelítőt kaphatunk Kína kulturális értékeiből is, ha kíváncsi, mivel rukkol elő a Kínai Nemzeti Opera, kattintson!

Április 24-én Martin Grubinger, az ütőhangszeres virtuóz ad koncertetBartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A művészt a debreceni Kodály Kórus, valamint a Percussive Planet Ensemble és a Magyar Rádió Gyermekkórusa kíséri;  a 20. századi zene örökzöld kórusművét, a Carmina Buranát adják majd elő. A műsorban a neves török zongoraművész-zeneszerző, Fazil Say két évvel ezelőtt Lübeckben bemutatott új műve is helyet kap.

Martin Grubinger
Martin Grubinger
Fotó: Felix Broede

Április 23-án a Bálnában lép színpadra a legendás Trio Stendhal egykori tagja, az ütőhangszeresként világhírűvé vált Horváth Kornél és a hegedűs Lantos Zoltán a briliáns kínai szájorgona-játékossal, Vu Vejjel. Találkozásukból a kínai, a magyar, az európai és az indiai zene markáns elemeiből építkező, újszerű zenei szövet jött létre - egy földrészeken átívelő világzenei produkció. Közös előadásuk - nem is beszélve a kínai szájorgonáról - igazi kuriózumnak számít, amellyel Magyarországon először a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége találkozhat.