Dezső

Fidelio Napi Zene – Brahms: I. (c-moll) szimfónia II. tétel

2016.03.07. 15:12

Programkereső

Johannes Brahms több mint húsz évig dolgozott I. szimfóniáján, mert úgy érezte Beethoven már mindnet elmondott a műfajban.

 A zeneszerző a c-mollban írt első vázlatokat 1854-ben vetette papírra, ezt követően azonban megakadt a munkában. Félre is tette a tervet, amiből később a d-moll zongoraverseny született meg. Egy ugyancsak c-moll hangnemű zongoranégyes komponálásába kezdett, de végül ez is csak évtizedek múlva készült el. A két mű „sötét” moll hangneme Brahms akkori lelkiállapotára utal, amit egyfelől barátja, Robert Schumann ekkor már jelentkező súlyos betegsége, másfelől a kor Sturm und Drang hangulata is befolyásolt. 

Első szimfóniájának újbóli gondolata csak nyolc év múlva, 1862-ben merült fel újra, amikor is az első tétel majdnem el is készült. Brahms a szimfóniájával ezután újabb másfél évtizedig nem foglalkozott, csak 1878 őszén látott neki a munkának (már túl volt a Haydn-variációk sikerén), és két hónap alatt befejezte a fennmaradó három tételt.

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.