Orbán

Lemezen Max Reger korál-fantáziái

2016.03.11. 16:14 Módosítva: 2016-03-11 16:17:49

Programkereső

Három országban, három különleges orgonán, Bécsben, Giengenben és Zürichben vette lemezre Max Reger monumentális korál-fantáziáit Szabó Balázs orgonaművész. A két Superaudio CD-ből álló Reger-album magyarországi bemutatójára márciusban és májusban kerül sor Budapesten.

Reger a Bach utáni orgonazene egyik legmeghatározóbb alakja, műveivel új forma- és harmóniavilágot vezetett be a zenetörténetbe. Reger születésnapján március 19-én, majd május 11-én, halálának 100. évfordulóján 19:30-kezdettel két hangversenyen szólaltatja meg Szabó Balázs orgonaművész a szerző hét korál-fantáziáját a Terézvárosi plébániatemplomban.

Szabó Balázs
Szabó Balázs

Az 1898-1900 között komponált műveket ritkán hallani Magyarországon, egy művész előadásában, sorozatként pedig most csendülnek fel hazánkban először.

A hét korál-fantázia felvételéhez olyan javarészt eredeti állapotukban megmaradt orgonák kerültek kiválasztásra, amelyek a későromantikus orgonaépítészet Reger életében történt fejlődésének három nagy állomását mutatják be.

- írja a hangszerek kiválasztásáról Szabó Balázs a CD ismertetőfüzetében.

A bécsi Votivkirche 1878-ban készült Walcker-orgonája, a Link testvérek legnagyobb megmaradt hangszere Giengenben 1906-ból és a zürichi St. Anton templom 1914-ben épült Kuhn-orgonája, mind a későromantikus orgonaépítészet kiemelkedő hírnökei, amik átvészelték a háborúk és átépítések viharait. A tökéletes „regeri” hangzást nyújtó orgonák a 2+2+2 felvételi technikának köszönhetően hűen adják vissza a kompozíciók hangzásvilágának gazdag árnyalatait.

A lemezbemutató hangversenyeknek helyet adó Terézvárosi plébániatemplom 1929-ben készült orgonája Reger zenéjére Budapesten az egyik legalkalmasabb hangszer, hangszíngazdagságával a komplex dinamikájú műveket is képes megjeleníteni. Akik pedig a tökéletes térhatású felvételeikről híres detmoldi MDG kiadónál megjelent és a hangversenyeken kapható Reger-albumot megvásárolják, azok három kivételesen szép késő romantikus orgonán hallgathatják újra a koncerteken megismert fantáziákat.