Júlia, Rita

Fidelio Napi Zene – Yehudi Menuhin Bachot játszik

2016.03.12. 15:39

Programkereső

Mai választásunkkal a világhírű hegedűművészre, Yehudi Menuhinra emlékezünk, aki 17 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el. Az 1956-os felvételen Johann Sebastian Bach szólóhegedűre írt d-moll partitájának (BWV 1004) részlete hallható.

Yehudi Menuhin 1916. április 22-én született New Yorkban, és végigélte a huszadik századot. Hároméves korában kezdett hegedülni, hihetetlen tempóban fejlődött, és hétévesen debütált Mendelssohn Hegedűversenyével a San Franciscoi Szimfonikus Zenekarral. 1927-ben, tizenegy évesen mutatkozott be a Carnegie Hallban, Beethoven Hegedűversenyét játszotta Fritz Busch vezényletével. A közönséget és a kritikusokat is megragadta kivételes zenei intelligenciája és érzékenysége. (Yehudi Menuhin életéről itt olvashat részletesebben.)

Az 1975-ben az ő kezdeményezésére nyilvánították a zene világnapjává október elsejét. A huszadik század egyik legkiválóbb hegedűművésze, legfelemelőbb művészegyénisége rövid betegség után 1999. március 12-én hunyt el Berlinben.

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.