Fülöp, Evelin

Johann Sebastian Bach kedvenc zeneszerzője a Zeneakadémián

2016.03.14. 08:58

Programkereső

Március 25-én a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar Dietrich Buxtehude Membra Jesu Nostri című művét adja elő a Zeneakadémia Nagytermében.

A fiatal Johann Sebastian Bach négyszázötven kilométert gyalogolt, hogy hallhassa Dietrich Buxtehude orgonajátékát. Az 1637-ben született, és 1707-ben elhunyt német barokk zeneszerző nevét és munkásságát éppen Bach homályosította el az utókor előtt, pedig nagyszerű zenéket írt.

Vashegyi György és az Orfeo Zenekar
Vashegyi György és az Orfeo Zenekar
Fotó: Benkő Sándor

„Mivel a koncert napja egyúttal nagypéntek ünnepe is, igyekeztünk az alkalomhoz illő műsort összeállítani. A 17. századi észak-német repertoár egyik ékköve Buxtehude Membra Jesu Nostri című hét kantátából álló műve, amely a megfeszített Krisztus testéhez fűződő elmélkedésekből áll” – árulta el egy interjúban a koncert kapcsán Vashegyi György, a korhű hangszereken játszó Purcell Kórus és Orfeo Zenekar vezetője, amely együttes ezúttal nagyszerű énekes szólisták közreműködésével áll színpadra.

Váltsa meg jegyét a koncertre ide kattintva!

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar már eddig is számos olyan alkotásra hívta fel a közönség figyelmét, amely az elmúlt évszázadokban méltatlanul merült feledésbe; huszonöt éve alapított két együttesével, a közönség örömére valósággal bebarangolta a barokk kort, földrajzi és stiláris értelemben egyaránt, nagyszerű és fontos magyarországi bemutatók fűződnek a nevéhez. Ez a produkció ennek az izgalmas felfedező útnak újabb kiemelkedő állomása – ennek belátásához elég csak felidéznünk Johann Sebastian Bach szavait, amelyekben Buxtehude műveit élete legnagyobb zenei élményei közé sorolta.