Konstantin

Bartókkal is összefuthat a metróban

2016.03.23. 14:11

Programkereső

Bartók Béla zeneszerző életét és munkásságát bemutató tárlat nyílt március 23-án a Metró Galériában, hétköznapi nevén a 2-es, a 3-as és a 4-es metró szerelvényein.

A május 22-ig látható tárlat Bartókról készült fényképek és különböző idézetek segítségével villantja fel az alkotó világának meghatározó elemeit; fotókat, részleteket Bartók írásaiból, leveleiből és műveinek szövegeiből.

775F64BD-2966-4454-A90A-5E41D4656A48
Fotó: Budapesti Fesztiválzenekar

A metrós kiállítás egyik nagy erénye, hogy a magyar zeneszerző munkásságát a szélesebb közönség is megismerheti, nem csak az, aki jegyet vált egy-egy komolyzenei koncertre.

A tárlat a Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából indított emlékév része; a rendezvénysorozat segít Bartók életművének ápolásában, gondozásában, és abban hogy mindez szélesebb társadalmi rétegekhez is eljusson.

Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke elmondta; azért is fordulnak nagy figyelemmel és tisztelettel Bartók Béla zeneszerző, zenetudós és zongoraművész felé, mert minden alkalommal felemelte a szavát az üldözöttekért, a megbélyegzettekért.

Bartók135 – születésnapi koncert a Müpában

Március 25-én, a mester születésnapját köszöntő ünnepi hangversenyen a magyar népzenéé, bartóki meghatározással élve: a magyar parasztdaloké a főszerep.

A Bartók Béla Archívum munkatársai által 2006-ban készített tárlat megújított változata tíz év után látható ismét a metrókocsikban.

Nemrég Johann Sebastian Bach születésének évfordulóját ünnepelte Budapest a belvárosban, az állatkertben és központi templomokban a Bach mindenkinek nevű programsorozaton.