Hella

Szokolay Sándor emlékkoncert a Müpában

2016.03.23. 16:07

Programkereső

Kocsis Zoltán vezényletével adnak emlékkoncertet a Nemzeti Filharmonikusok Szokolay Sándor tiszteletére március 30-án a Müpában.

A hangverseny azért is lesz különleges, mert a Vérnász Szvit négy tételes zenekari változata először szólal meg nyilvános előadáson - ez az utolsó zenemű, amellyel Szokolay alkotóként foglalkozott.

"Szokolay életműve nagyon is hozzánk szól"

A 2013-ban elhunyt Szokolay Sándor munkásságát Kocsis Zoltán méltatta.

Szokolay Sándor
Szokolay Sándor

Szokolay Sándor a 20. század második felének egyik legfontosabb zeneszerzője volt, nyolcvanöt éve született, és 2013-ban hunyt el. A rendkívül termékeny komponista a hatvanas években lett széles körben ismert, 1964-ben bemutatott Vérnász című operájával. Ezen kívül hat operát, mintegy huszonöt oratóriumot, számos egyházi és világi kórusművet írt, ebből a rendkívül sokszínű termésből hangzik el néhány mű.

Nyitányfantázia a Páneurópai piknik huszadik évfordulójára született, a Trombitaverseny 1968-ban keletkezett. A két nagy előd, Bartók és Kodály egy-egy emblematikus kompozícióját, a Táncszvitet és a Psalmus Hungaricust is hallhatja a közönség, ezekben közös, hogy ugyanarra az alkalomra, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének ötvenedik évfordulójára íródtak 1923-ban.

A műveket a Szokolay zenéjét fiatalkora óta ismerő és játszó, valamint a két klasszikus 20. századi szerző legjobb előadói között számon tartott Kocsis Zoltán vezényletével adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Pataki. P. Dániel énekművész, valamint Boldoczki Gábor trombitaművész fellépésével.

A Fidelio.hu sorozatában egy Szokolay Sándor által dedikált kottát mutattunk be. A cikket itt olvashatja el.