Fülöp, Evelin

Virágok Bartóknak

2016.03.25. 16:13

Programkereső

Bartók Béla születésének 135. évfordulóján, március 25-én megkoszorúzták a zeneszerző síremlékét a Farkasréti temetőben. A Bartók-év részeként számos más program is társul ehhez a naphoz.

Bartók Béla (1881-1945) síremlékénél koszorút helyezett el mások mellett Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja feleségével; Kodály Zoltánné Péczely Sarolta; Richter Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet igazgatója, Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

D MTZ20160325040
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Utóbbi elmondta; a kormány pénzügyi támogatása mellett megkezdődhetett Bartók Béla műveinek összkiadása, amelynek első kötete már megjelent, de várhatóan mintegy 20 évig tart majd a kötetenkénti megjelentetés.

Balog hozzátette, hogy azért is rendkívül fontos a Bartók-örökség ápolása, hiszen tavaly volt a zeneszerző halálának 70. évfordulója, ami azzal jár, hogy megszűnik a Bartók-életmű védettsége, a szerzői jogok elkerülnek az örökösöktől. Az Zeneakadémia fontos szerepet vállal az életmű gondozásában is.

Bartók karnyújtásnyira

Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, az etnomuzikológia megalapítója 135 éve, 1881. március 25-én született Nagyszentmiklóson.

A Bartók-évhez tartozik, de átnyúlik 2017-re a Bartókról elnevezett zenei verseny megvalósítása, amelyen a világ legjobbjai mérik majd össze tudásukat különböző műfajokban. A verseny elindításával brandet szeretnének építeni.

A Bartók-évhez kapcsolódóan nemcsak a nagy kulturális intézményekben, hanem az iskolákban is komoly Bartók-programok lesznek szerte az országban.