Júlia, Rita

Fidelio Napi Zene - Rimszkij-Korszakov: Nagy orosz húsvét

2016.03.27. 08:56

Programkereső

"Az ünnepnek ezt a legendákba nyúló és pogány oldalát, a komor és titokzatos szombat estéről egy féktelen vasárnap reggeli pogány vigadozásra való áttérését akartam nyitányomban megjeleníteni."

De amikor odanéztek, látták, hogy a kő el van hengerítve, jóllehet igen nagy volt. Amint bementek a sírba, jobbról egy fehér ruhába öltözött ifjút láttak, amint ott ült. Megrémültek. De az megszólította őket: 'Ne féljetek! Ti a keresztre feszített názáreti Jézust keresitek. Feltámadt, nincs itt!'" (Márk evangéliuma, 16, 1-6)

Rimszkij-Korszakov önéletrajzában így ír:

"A Húsvéti nyitánynak a 'Feltámadt az Úr' és az azzal váltakozó 'Angyalszózat' egyházi témájára írt, eléggé hosszas és lassú bevezetését úgy képzeltem el, mint az egykori Ézsaiás jóslatát Krisztus feltámadásáról.

Az Obihodból [ortodox népénekgyűjtemény] vett 'Krisztus feltámadott' téma a nyitánynak mintegy melléktémájául szolgál, trombitaszó és harangzúgás közepette, s egyúttal ebből készül a diadalmas kóda. Így tehát a nyitányban a régi jóslatnak, az evangéliumi elbeszélésnek és a húsvéti istentiszteletnek az emléke 'pogány vigadozással' társul.

Vagy talán a bibliai Dávid király tánca a frigyláda előtt nem ugyanabból a hangulatból származik-e, mint a pogány szertartási táncok; vagy a pravoszláv harangozás nem táncos karakterű muzsika-e; és a pópák és szerpapok, amint fehér miseruhájukban és karingjeikben, rezgő szakállal allegro vivace tempóban éneklik a 'Piros húsvét'-ot és más hasonlókat, nem idézik-e fel képzeletünkben a pogány időket?

Az ünnepnek ezt a legendákba nyúló és pogány oldalát, a komor és titokzatos szombat estéről egy féktelen vasárnap reggeli pogány vigadozásra való áttérését akartam nyitányomban megjeleníteni."

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.