Fülöp, Evelin

Zárul a Stravinsky-sorozat

2016.03.27. 07:51

Programkereső

A Concerto Budapest Hommage à Stravinsky bérletsorozatának zárókoncertje lesz március 30-án a budapesti Zeneakadémián.

A hangversenyen elhangzik Schönberg Öt zenekari darab, Stravinsky Zongoraverseny és Szimfónia három tételben című művei, valamint részletek Alban Berg Wozzeck című operájából a Concerto Budapest, Bátori Éva (ének) és Fejérvári Zoltán (zongora) előadásában. Vezényel Rácz Zoltán. A koncertprogram átfogó összegzése annak a század eleji miliőnek, amelynek atmoszférájában létrejött a modern paradigmaváltás, és amelynek markáns úttörője Stravinsky volt.

Igor Stravinsky
Igor Stravinsky

Stravinsky a világégés elől 1939-ben az Egyesült Államokba menekült és Hollywoodban telepedett le, ahol filmzenék megírására kérték fel. A tervekből semmi sem lett, de meghiúsult filmzenéiből létrejött a Szimfónia három tételben. Stravinsky neoklasszicista korszakának egyik legmarkánsabb darabja, a Zongoraverseny ellentétes véleményeket váltott ki pályatársaiból. Schönberg például vitriolos kritikát fogalmazott meg róla, Bartókra viszont ennek ihletésére kezdte el komponálni I. zongoraversenyét.

Az Öt zenekari darab Schönberg atonális törekvéseinek egyik első megvalósítása, amely a szerző impresszionista korszakában született. Alban Berg Schönberg magántanítványa volt, első igazán nagy műve a Wozzeck. Georg Büchner Woyzeck című drámája ugyanis akkora hatással volt rá, hogy elhatározta, operát ír belőle.