Konstantin

A Nemzeti Énekkar Nagyszentmiklóson

2016.03.29. 10:00

Programkereső

Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából indított emlékév részeként a Nemzeti Énekkar április 2-án, a világhírű zeneszerző, zenetudós szülővárosában ad hangversenyt.
"Bartókot nem lehet fütyülni, Bartók zenéje olyan, ami nagyon mélyről jön, zsigerileg érzi az ember a nyelvezetét, azt a nagyon magyaros zenét, amit gyermekkorunk óta a Mikrokozmoszán és a Gyermekeknek sorozatán keresztül kaptunk, játszottunk és tanultunk. Ennek ellenére nagyon kevesen vannak olyanok, akik akár egy frázist meg tudnának szólaltatni a szerzőtől, vagy el tudnának énekelni egy periódust Bartóktól. Mégis valahol mélyen ott van a vérkeringésünkben és én azt várom ettől az évtől, hogy újraértelmezzük a darabjait, hogy sok hangversenyen ott legyenek a Bartók művek és csiszolódjanak, tanuljunk belőle mi magunk is.” – mondta Somos Csaba a Nemzeti Énekkar karigazgatója.

A nagyszentmiklósi megemlékezés a Nákó-kastély előtti Bartók szobornál tartandó koszorúzással kezdődik, ahol a kórus elénekli a magyar, a román és az Európai Unió himnuszát. A rendezvény az Avilai Szent Teréz Római Katolikus Templomban folytatódik, itt fellép a szegedi, kiváló népzenészekből alakult Mentés Másként Trió, valamint az Aradi Filharmonikusok kamarazenekara is. Ezt követően kerül sor a Nemzeti Énekkar hangversenyére. Az est programjának gerincét magyar kompozíciók alkotják, melyek között felcsendül Bartók 27 egynemű kari darabjaiból összeállított válogatás a Nemzeti Énekkar nőikarának tolmácsolásában, majd az együttes férfikara Bartók Est című kompozícióját szólaltja meg.

Somos Csaba
Somos Csaba

Somos Csaba karigazgató úgy állította össze a műsort, hogy Bartók mellett helyet kapjon Kodály, valamint erdélyi komponisták egy-egy darabja is. Elsőként Kodály Jézus és a kufárok c. műve csendül fel, majd az említett Bartók kompozíciókon kívül az Erdélyből származó Gyöngyösi Levente Missa Lux et Origo című darabjából a Gloria tétel csendül fel. A koncertet Orbán György Cor mundum szerzeményével zárják

A Nemzeti Énekkar a Nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság meghívásának tesz eleget. Tamás Sándor, a Társaság alapítója és elnöke 2001 óta ápolja Bartók Béla emlékét, őrzi szellemiségét és mindent megtesz, hogy a halhatatlan mester életművét közkinccsé tegye a szülővárosban és annak vonzáskörzetében. A megalakulásuk kezdetén jelentős segítséget kapott Kocsis Zoltántól. Azóta eltelt 15 év, ezalatt több, mint 60 hangverseny valósult meg. Tamás Sándort a másfél évtizedes munkássága elismeréséül több ízben is kitüntették, 2006-ban a magyar Művészetért Kuratórium Bartók Emlékdíjjal, 2012-ben az Artisjus Zenei Alapítvány a magyar kortárs zene kiterjesztése terén szerzett eredményeiért Pro Artibus Artisjus éremmel díjazták.