Hella

Eljött Beethoven ideje Bécsben

2016.03.31. 11:12

Programkereső

"Épp itt az ideje, hogy ismét Beethoven-ciklust játsszanak a Bécsi Szimfonikusok" - mondta Philippe Jordan főzeneigazgató az új szezon bemutatásán a bécsi Színházmúzeumban.

Ennek megfelelően Beethoven teljes szimfonikus repertoárját és 64 további zeneszerző műveit játsszák a 2016-2017-es szezonban a Bécsi Szimfonikusok. A főzeneigazgató azonban azt is hozzátette, hogy „túl vakmerő lenne egyből Beethovennel kezdeni”, ezért a kilenc szimfóniát 2017. február 25. és június 22. között négy blokkban játssza majd a zenekar.

Bécsi Szimfonikusok
Bécsi Szimfonikusok

Philippe Jordan főzeneigazgató 33 alkalommal vezényli a Bécsi Szimfonikusokat, mellette 29 vendégkarmester lép fel a szezonban; többek között Georges Petre, Rudolf Buchbinder és Manfred Honeck.

A zenekarnak sűrű éve lesz; 150 fellépést terveznek, ezek közül 104 Bécsben lesz, a többi pedig Kínában, egy kínai turné keretében, melyre tavasszal kerül sor.

A szezon szólistái között lesz Renaud Capucon csellóművész és Till Fellner zongoraművész, Jean-Yves Thibaudet zongoraművész pedig hét koncerten is közreműködik. Először lép fel a Bécsi Filharmonikusokkal Simone Kermes koloratúrszoprán és Yefim Bronfam zongoraművész.

Tudjuk, mit fog hallgatni a 2016/2017-es évadban

Fenyő László, Bogányi Gergely, Andrej Gavrilov, Szuvanaj Akiko és Marie-Elisabeth Hecker is színpadra lép a Pannon Filharmonikusokkal (PFZ) a következő évadban Budapesten, a zenekar hagyományos Müpa-sorozatában.

A húsz nemzet 127 zenészét foglalkoztató Bécsi Filharmonikusok teljes költségvetése a következő szezonra 18,76 millió euró. Ebből 12,85 millió euró támogatásból származik, amelynek 98 százalékát Bécs város adta.