Etelka, Aletta

A Dóm téren is bemutatkozik az új Bogányi-zongora

2016.04.26. 11:41

Programkereső

A bolygó hollandira szóló belépők mellé most minden néző jegyet kap az augusztusi Ajándékkoncertre is.

Két komolyzenei műfajt köt össze a Szegedi Szabadtéri Játékok azzal, hogy augusztus 17-i Ajándékkoncertre jegyeket biztosít A bolygó hollandira is kilátogató nézőinek. A látványos júliusi operaelőadás után így még egy különleges élménnyel lehet gazdagabb a közönség.

A koncertet Pál Tamás, Liszt Ferenc-díjas karmester dirigálja, aki elmondta: Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét és a mestertől a Rómeó és Júlia nyitányát, valamint Rimszkij-Korszakov Spanyol capriccio-ját tűzik műsorra. A dirigens a mai magyar karmesterek egyik kiemelkedő személyisége. Párját ritkító zenei műveltsége, a műfaj iránti érzékenysége és zenepedagógiai képességei a magyar operajátszás doyenjévé tették.

A Szegedi Szabadtéri minden évben igyekszik vizuális különlegességgel vagy ünnepelt, nemzetközi sztárvendéggel a Dóm térre csábítani a széles közönséget a kevésbé népszerű műfajokra is. Idén az Ajándékkoncerten fellép Bogányi Gergely Liszt Ferenc-díjas és Kossuth-díjas sztárzongorista. Az est show-jellegét emeli majd, hogy a látványnak is lenyűgöző, szinte képzőművészeti jelentőségű új magyar csodazongorát is bemutatja a közönségnek.

A Bogányi ötletéből és közreműködésével összesen hét évig fejlesztett zongorát bemutatásakor forradalmi alkotásként konferálták fel, az eseményt pedig zenetörténeti pillanatnak nevezték a Zenekakadémián. A fejlesztés során a művész és a mérnökök arra törekedtek, hogy erőteljes, tiszta, egyenes hangzást érjenek el, amely ugyanakkor gazdag felhangrendszerrel bír. A régi zongorák szép, barátságos hangjával szemben a modern hangszerek esetében az elsődleges szempont, hogy bírják a strapát. Bogányiék ezt a két dolgot hozták össze a különleges hangszerben, melynek érdekessége még, hogy a hangszer lelke, a rezonáns az általános gyakorlattól eltérően nem fából készült, így egyenletesebb hangzást és hangképet biztosít. A zongora formavilága is zenei indíttatású. A hagyományos három láb helyett alkalmazott két lábas struktúrának köszönhetően a hang tisztábban és erőteljesebben éri el a hallgatóságot, a hangszer nemcsak felfelé, de lefelé is szól.

Az Ajándékkoncertre szóló jegyeket a Szabadtéri Játékok szegedi jegyirodáján lehet igényelni (a korábban megvásárolt tikettek mellé is), vagy online vásárláskor, a jegy.hu rendszerén keresztül.