György

Az operák kalauza: Winkler Gábor

2016.05.02. 10:22

Programkereső

Beszélgetés operákról egy „laikus” szerzővel május 9-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.

Winkler Gábor az énekes műfajok szerelmese. Énekesi pályára készült, de szülői befolyásra végül elkötelezte magát az orvosi hivatás mellett. Ma az egyik legismertebb diabetológus, belgyógyász főorvos a Szent János Kórház II. belosztályán. Legutóbbi, opera témájú könyvének születéséről, amelyet Fokanov Anatolij operaénekesről írt, így nyilatkozik:

„Azután úgy hozta a sors, hogy egy zártkörű koncertet követően személyesen is megismerkedhettünk. Rövidebb, majd hosszabb találkozások és beszélgetések követték ezt az elsőt, s egy idő után már közeli ismerősként köszönthettük egymást. Az apró történetekből, elfelejtett emléktöredékből lassan kibontakozott előttem egy sok tekintetben különös, sokak elé példaként állítható életút. Akkor határoztam el, hogy megpróbálom a hallottakat írásba foglalni. Hogy megjelenhet-e valaha? Lehet-e belőle könyv? Egyikünk számára sem volt fontos, amikor elkezdtünk dolgozni. Csak remélhettük, hogy felkelti majd valamelyik kiadó érdeklődését. Egy országokon, nyelveken, szokásokon átívelő történet, amelynek még koránt sincs vége, s amelynek egyetlen igazán közös pontja van: a zene, az éneklés szeretete és öröme.”

(Winkler Gábor: A FOKANOVista, aki itthon lelt otthonra – Részlet az előszóból)

Winkler Gábor és Fokanov Anatolij
Winkler Gábor és Fokanov Anatolij
Fotó: Pályi Zsófia / Óbudai Társaskör

Baranyi Ferenc szerkesztő, műsorvezető Winkler Gáborral, valamint vendégeivel, Fokanov Anatolij és Clementis Tamás operaénekesekkel beszélget. Az esten zongorán közreműködik Harazdy Miklós.

2016. május 9., hétfő 19 óra

Az operák kalauza: Winkler Gábor

Beszélgetés operákról egy „laikus” szerzővel

Közreműködik:
Fokanov Anatolij, Clementis Tamás –ének
Harazdy Miklós – zongora

Szerkesztő, műsorvezető: Baranyi Ferenc

Belépőjegy: 1800 Ft, diákjegy: 900 Ft