Béla

Előre tart a főváros a BFZ flashmobjától?

2016.05.06. 13:51 Módosítva: 2016-05-06 14:30:31

Programkereső

Egy flashmobra nem, de szabadtéri koncertre közterület-foglalási engedélyt kell kérni, így ha a Budapesti Fesztiválzenekar május 7-én, szombaton koncertet ad a Vörösmarty téren, az azt jelenti, hogy Fischer Iván "a törvények felett áll" - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága.

Tarlós István legutóbb szerdán reagált a Fesztiválzenekar támogatása körül kialakult nézeteltérésekre. Ekkor közleményében úgy fogalmazott: ha Fischer Iván "nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést, úgy át kell gondoljuk a támogatását". A Fesztiválzenekar már korábban jelezte, hogy flashmobra hívja a közönséget május 7-én 17:00 órára a Vörösmarty térre, amire elvárja a főpolgármestert is, hogy "ott magyarázza el a szerintünk felelőtlen döntés célját, értelmét". Tarlós István a meghívásra egy a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága által május 6-án kiadott közleményben sajátosan válaszolt.

Mint írták: az RTL Klub május 5-i híradója szerint a Budapesti Fesztiválzenekar szombaton koncertet ad a Vörösmarty téren. "Szóba sem került", hogy a zenekar közterület-foglalási engedélyt kérne a szabadtéri koncertre, "ezek szerint Fischer karnagy úr szabályok betartásával nem bíbelődik" – fogalmaztak.

Főpolgármesteri Hivatal május 6-i közleményére reagálva a Fesztiválzenekar közölte, hogy: "a zenekar tiltakozó demonstráció megtartására kért engedélyt a Budapesti Rendőr-Főkapitányságtól május 7-re, amelyre az engedélyt május 3-án megkapta.

A Fővárosi Közgyűlés április 27-én úgy döntött, hogy tavalyhoz képest 200 millió forinttal kevesebbel, 60 millió forinttal támogatja idén a BFZ-t. Két nappal később Fischer Iván, a zenekar zeneigazgatója videoüzenetben nehezményezte, hogy a döntés szezon közben, előzetes egyeztetés nélkül született. Közölte továbbá, hogy a támogatás csökkentése miatt számos koncertet kell lemondaniuk. Az ATV-ben ugyanazon a napon úgy fogalmazott: a döntéssel "Budapest vezetése kiásta a csatabárdot".