Márk

Kortárs zene egy csipet barokkal fűszerezve

2016.05.09. 15:09

Programkereső

Kortárs zeneszerzők – Kurtág, Boulez, Gunnar Berg - művei csendülnek fel és lépnek kölcsönhatásba a barokk zenével Balog József zongoraművész koncertjén a BMC-ben, május 14-én.

Balog József, a fiatal pianista-tehetség előadói estjével lép fel a BMC koncerttermében, melyen a művész elsősorban kortárs zeneszerzők műveiből játszik, emellett azonban felcsendül Claude Debussy 1890 és 1905 között alkotott Images I. című zongoradarabja is.

Balog József (Forrás: NFZ)
Balog József (Forrás: NFZ)

„Egy olyan mű, amivel át kell esni a tűzkeresztségen”

A Concerto Budapest Hommage à Stravinsky-sorozatának egyik koncertjén Edgar Varèse Arcanája és Stravinsky Tavaszi áldozata mellett Bartók első zongoraversenye is elhangzott Balog József előadásában. A zongoraművészt kérdeztük a művel és Bartókkal való kapcsolatáról.

„Balog József fiatal zongoraművész a legfiatalabb generáció egyik legkiválóbb tehetségű művésze. Akadályokat nem ismerő briliáns technikai tudása megnyerő, szuggesztív természetes muzikalitással párosul. Játéka mindig élményt adó, magával ragadó." – Falvai Sándor, egyetemi tanár, LFZE.

Balog József zenész családban született 1979-ben Budapesten. A Liszt Akadémián kitűnő minősítéssel diplomázott Jandó Jenő osztályában. Számos hazai és nemzetközi versenyen nyert díjakat. Gazdag klasszikus repertoárja mellett szívesen játszik ritkábban megszólaló és jazz-ihlette darabokat is, nevéhez számos kortárs mű bemutatója fűződik. Három kontinens több mint húsz országában koncertezett már kamarazenészként és szólistaként egyaránt. Olyan híres koncerttermek fellépője volt, mint például az amszterdami Concertgebouw, a Szentpétervári Filharmónia vagy a londoni Kensington Palace.

„...Meggyőződésem, hogy a barokk zene és a kortárs remekül összepasszíthatók, annyira mások, hogy jól kiegészítik egymást. Ráadásul mindkettő kis motívumokból építkezve törekszik a nagy forma felé...” – nyilatkozta Balog József a BMC-beli koncert kapcsán.