Márk

Prunyi Ilona, Fenyő László és Banda Ádám kamaraestje a Zeneakadémián

2016.05.09. 12:55

Programkereső

Május 18-án három kivételes tehetségű művész előadásában szólalnak meg a 19. század remekművei a Zeneakadémia Solti Termében.

„Kevesen tudják, hogy a szólista pályám valójában igen későn indult. Harminc évesen adtam az első szólókoncertemet, majd harminchat éves koromban volt az első zenekari estem.” – nyilatkozta néhány éve egy interjúban Prunyi Ilona. Azt pedig már csak mi tesszük hozzá: amilyen lassan indult be a zongoraművész szólista karrierje, épp olyan lendületes lett a folytatás. A legendás Fischer Annie Prunyi Ilonát a magyar zenei élet kimagasló tehetségének nevezte, aki páratlan virtuóz képességekkel bír. Ám nemcsak játéka árulkodik kivételes érzékenységéről: neki köszönhetően került ismét az őt megillető helyre a sokáig méltatlanul elhanyagolt magyar zeneszerző, Dohnányi Ernő életműve is.

A zongoraművész gazdag – hétszáz műnél is többet tartalmazó – repertoárjából ezúttal három romantikus darab lesz hallható a Zeneakadémián. A két Beethoven opus előadásában az a Fenyő László lesz segítségére, aki csellistaként korábban elnyerte a kronbergi Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny első díját, majd közel egy évtizeden keresztül a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának szólócsellistájaként dolgozott. Összeszokott duójuk az est második felében a többszörösen díjnyertes Banda Ádám hegedűművésszel egészül majd ki, akivel közösen Mendelssohn 1845-ben komponált gyönyörű c-moll trióját adják elő.

A koncertre a Zeneakadémia Kamarazene karnyújtásnyira elnevezésű sorozatának keretében kerül sor, amely a 2013-ban újranyitott Solti Teremben ad otthont a klasszikus zenei hagyomány talán legintimebb, legszemélyesebb ágának, a kamarazenének. Ugyan a sorozat idei évada a május 18-i koncerttel lezárul, ősztől újabb világhírű fellépők adnak meghitt koncerteket az egykori kisteremben, amelyekre ide kattintva most akár bérletet is válthat.