Aladár, Álmos

Új fesztivált alapít a Concerto Budapest

2016.06.09. 14:43

Programkereső

A zenekar kezdeményezésére szeptemberben első alkalommal rendezik meg a nemzetközi Bartók Európáért Fesztivált a bajorországi München legnagyobb koncerttermében.

A tervek szerint a fesztivál az ezt követő években minden alkalommal más és más fontos európai nagyvárosban mutatja be Bartók Béla zenei és szellemi hagyatékát a rendezvény állandó résztvevőivel – a kezdeményezést elindító Concerto Budapest, valamint a világ legnívósabb zenekarai között jegyzett Londoni Filharmonikusokkal - és az adott év aktuális országának különböző zenekaraival. A programot minden évben Bartók Béla legfontosabb művei valamint a kezdeményezés szellemiségére reflektáló klasszikus és modern művek alkotják majd.

keller

Az idei év koncertjein olyan világhírű szólisták lépnek majd színpadra, mint Vlagyimir Jurovszkij vagy Valerij Afanaszjev, Petra Lang, Gidon Saks vagy François Leleux. A fesztiválsorozat nyitó eseményének németországi partnerei 2016-ban a Müncheni Kamarazenekar és a Müncheni Filharmonikusok. A tervek szerint 2017-ben Lengyelország, 2018-ban pedig Nagy-Britannia ad otthont a koncerteknek.

Keller András
Keller András

A 2016-os fesztivál fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amivel kapcsolatban Keller András a Concerto Budapest zenei vezetője elmondta, hogy 150 millió forintot kaptak a tárcától.

A BFZ is kapott egy keveset
A Budapesti Fesztiválzenekar korábban számos koncertjük, turnéjuk és egyéb projektjük elmaradását jelentette be, miután a Fővárosi Közgyűlés 260 millió forintról 60 millió forintra csökkentette a zenekar támogatását. Most úgy néz ki, néhányat mégis sikerülhet megtartani.

 A fesztivál alapgondolatát Bajorország kormánya is üdvözli és arról biztosította a szervezőket, hogy mindenben segít, hogy a fesztivál létrejöhessen. A Bartók Európáért Fesztivál szorosan kapcsolódik a 2016-17-es Bartók-év programjához, amely a szerző születésének 135. évfordulójának állít emléket hangversenyekkel, kiállításokkal és nemzetközi zenei versenyekkel.