Zsuzsanna

Ingyenes diplomakoncertek a Zeneakadémián

2016.06.13. 13:34 Módosítva: 2016-06-13 13:34:21

Programkereső

Az egyetemi és koncertévad végének közeledtével ingyenesen látogatható diplomahangversenyek és vizsgák várják a Zeneakadémia közönségét. Lássa saját szemével és hallja saját fülével a jövő nagy művészeit!

Hogy mennyire különleges helyet foglal el a magyar felsőoktatásban és koncertéletben a Zeneakadémia, azt kevés dolog példázza jobban, mint a nagyközönség számára szabadon és ingyenesen látogatható vizsga- és diplomakoncertek kínálata tavasszal és kora nyáron. Amíg az egyetemek jó részének vizsgaeredményei csupán professzorok és hallgatók emlékezetében és indexek eldugott oldalain maradnak fenn, addig a Zeneakadémia hallgatóinak nagy megmérettetéseit mindenki nyomon követheti, élőben drukkolhat nekik.

Minden évben nagy izgatottság övezi a karmestervizsgát, amelyre idén június 13-án kerül sor a Nagyteremben. Rajna Martin, Mónica Lopes Tomás Da Silva és Jo Yeounho Beethoven két szimfóniáját és Liszt 2. (A-dúr) zongoraversenyét vezénylik a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével – standard vizsgadarabok, amelyeket minden évben másképp, különleges, sokszínű, potpourri-szerű előadásban hallhat a közönség. Ugyanezen a napon Sugawara Nozomu zongoraművész-szólista képzős hallgató szóló diplomakoncertjére is megválthatják ingyenes jegyüket az érdeklődők. Nozomu nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy egy Bach-, egy Rachmaninov- és két rövidebb Liszt-mű után a Dante-szonátával koronázza meg estjét. S ha mindez még nem lenne elég, hat nappal később a Nagyteremben a Failoni Kamarazenekar közreműködésével versenyművek által mutatja meg a Zeneakadémián szerzett tudását. Június 15-én Yayoi Nakajima hegedű diplomakoncertjén Bach, Weiner, Saint-Saëns és Mozart művei kerülnek terítékre az idei diplomák sorának lezárásaként.