Zita, Mariann

Banda Ádám és Domonkos Máté Salföldön

2016.06.28. 17:18

Programkereső

A nemzetközileg is elismert hegedűművész a Káli-medencében második alkalommal megrendezett Salföldi Dalföld fesztiválon lép fel július 3-án Domonkos Máté gitárművésszel.

A Salföldi Dalföld életre hívásakor a Bíró-Gombos Alapítvány Kuratóriuma három műfajt határozott meg, amely által a tájra, a művészetekre és önmagára reflektálni képes közönséget szeretne kinevelni és kiszolgálni; ezek a jazz, a népzene és a komolyzene. Utóbbit képviseli idén a nemzetközileg is elismert hegedűművész Banda Ádám, és Domonkos Máté gitárművész, aki a koncert első felében Bach gitárinterpretációkat ad elő. Banda Ádám a koncert második felében Biber: Passacaglia a Rózsafüzér-szonátákból című művét játssza, majd Bach C-Dúr szólószonátáját (BWV 1005) hallhatjuk tőle. 

Banda Ádám
Banda Ádám

A C-dúr szólószonáta (BWV 1005) az 1720-ban írt hat szóló hegedűdarab egyike. Sei solo - a violino senza Basso accompagnato, azaz hat szóló basszus kíséret nélkül. Bach címadásában a basszus hiányának kiemelése árulkodó, mintha azt mondaná: korábban elképzelhetetlen technikát várok el a hegedűstől, olyat, amely nem igényli kísérőhangszer jelenlétét, és önamgában teljes zenei élményt nyújt. Sem Bach, sem pedig Banda Ádám nem elégszik meg azonban az öncélú technikával – a virtuozitás úgy a zeneszerző mind a hegedűművész kezében is csak eszköz, hogy kiemelje és díszítse a kristálytiszta dallamvázat, akkor is, ha épp egy szál vonóval szólal meg kettő – sőt, néha három szólam is.

kep-732x412

A helyszínül szolgáló barokk templomocska (amit majdnem pontosan ötven évvel a Bach-szonáta megírása után, 1769-ben szentelték fel) befogadóképessége korlátozott, így érdemes a koncert előtt fél órával megérkezni.

A fesztiválon a Banda-Domonkos koncerten kívül is lesz miből válogatni: fellép Berecz András, Dresch Mihály és Borbély Mihály kvartettje, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, Bognár Szilvia és a Hungarian FolkEmbassy is.  További információ a http://dalfold.hu/ oldalon. 

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!