Fülöp, Evelin

Ezer énekes szállja meg Nyíregyházát hétfőtől

2016.08.12. 11:36 Módosítva: 2016-08-12 11:37:15

Programkereső

Az augusztus 15-én kezdődő Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon 19 kórus áll színpadra egy hét alatt.

Öt ország mintegy ezer énekesének részvételével kezdődik el augusztus 15-én  a 11. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezető Mesterkurzus Nyíregyházán. Az augusztus 21-ig tartó rendezvénysorozaton tizenkilenc kórus áll színpadra nem csak Nyíregyházán, de a megye több településén is.  Szilágyi Szilárd, a Nyíregyházi Cantemus Kórus szóvivője elmondta, hogy meghívott külföldi kórusok közül koncertet ad a törökországi Ertugrul Oguz Firat Vegyeskar, a japán LAB Vegyeskar, a tajvani Puzangalan Gyermekkar, a finn Sibelius Középiskola Kamarakórusa és a dél-koreai World Vision Gyermekkar. Magyarországot a debreceni Ady Leánykar, az Ajkai Pedagógus Nőikar, a gyöngyösi Cantare Városi Vegyeskar, az egri Eszterházy Károly Egyetem Énekkara, a fővárosi Gemma Énekegyüttes és a Vörösmarty Leánykar, valamint a Szolnoki Kodály Iskola Gyermekkara képviseli. A házigazda Cantemus öt kórusa - a fiúkórus, a gyermekkar, a vegyeskar, az ifjúsági vegyeskar és a Pro Musica Leánykar - mellett a Nyitnikék Gyermekkar és a Napsugár Gyermekkar is bemutatkozik a közönségnek.

X. Cantemus Kórusfesztivál
X. Cantemus Kórusfesztivál
Fotó: Balázs Attila

A karvezetői mesterkurzus nyitányaként augusztus 15-én este jótékonysági hangversenyt adnak a Cantemus együttesei a római katolikus társszékesegyházban, melynek teljes bevételét a Jósa András Oktatókórház gyermekrehabilitációs osztályának javára ajánlják fel. Augusztus 16-án a zsinagógában rendeznek ingyenes hangversenyt a Napsugár Gyermekkar, valamint a török és a tajvani kórusok közreműködésével, majd a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében a fesztivál nyitóhangversenyét tartják meg. Augusztus 17-én és 18-án a vendégkórusok hangversenyeket adnak Nyíregyháza, Vállaj, Nyírbátor, Tiszadada, Rakamaz, Kállósemjén és Vásárosnamény templomaiban, este a nyíregyházi Kossuth téren pedig folklór estet tartanak.

A minősítő verseny augusztus 19-én délelőtt kezdődik a Kodály iskolában, ahol neves hazai és külföldi szakemberekből álló zsűri előtt versenyezhetnek a résztvevők. A kórusok arany-, ezüst-, illetve bronzminősítést szerezhetnek, de több különdíjat és a közönségdíjat is átadnak a legjobban teljesítő együtteseknek. Az esti órákban Ibrány és Tarpa települések templomaiban hallhatnak kórusmuzsikát az érdeklődők. A programsorozatot lezáró gálahangverseny és a verseny nagydíjának átadása augusztus 20-án este lesz a nyíregyházi Continental Arénában, ahol minden kórus saját nemzeti kóruskultúráját mutatja be rövid műsorral, majd az egyesített énekkar közös éneklése zárja a fesztivált. Az egész hét "munkájának gyümölcseként" augusztus 21-én a karvezetői mesterkurzus záró hangversenyén a résztvevő karnagyok által vezényelt műveket a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar énekli el.

Minden évben nagy siker a Cantemus Kórusfesztivál

Idén már 11 éves a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál, ami évről-évre a világ legjobb kórusait hozza el Nyíregyházára. Tavaly például Venezuelából is érkezett kórus a rendezvényre, de a Cantemustól egyébként is magabiztosan mozog nemzetközi terepen, hiszen az 51. Montreux-i Nemzetközi Kórusfesztiválon gyakorlatilag minden díjat bezsebelt a gyermekkórus.