Konstantin

Fidelio Klasszik: Mihályi Gábor, St. Martin, Szabó Soma

2016.08.12. 14:48

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának augusztus 13-i adásában hallható lesz még Máté J. György is Tommy Vigről megjelent monográfiája kapcsán.

Augusztus 16-ától várja hallgatóságát és a világ szinte minden tájáról versenyzőit, gyermek, ifjúsági és felnőttkórusait a Nyíregyházi Cantemus Kórus, hogy megnyithassa a XI. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált, amely a város és a megye településeinek hangversenytermeiben, templomaiban és szabadtéri rendezvényein zajlik majd. Az augusztus 21-ig tartó zenei rendezvénysorozaton tizenkilenc kórus áll színpadra, köztük a Törökország, Japán, a tajvani Puzangalan Gyermekkar, a finn Sibelius Középiskola Kamarakórusa és a dél-koreai World Vision Gyermekkar. Magyarországot a debreceni Ady Leánykar, az Ajkai Pedagógus Nőikar, a gyöngyösi Cantare Városi Vegyeskar, az egri Eszterházy Károly Egyetem Énekkara, a fővárosi Gemma Énekegyüttes és a Vörösmarty Leánykar, valamint a Szolnoki Kodály Iskola Gyermekkara képviseli. A kórusok nemes versengését a Cantemus Kórus nyitóhangversenye üdvözli, de lesz folklór est, a Gála hangversenyen pedig közel 1500 néző előtt a fellépő kórusokból alakuló egyesített énekkar nagyszabású előadása hallható majd, sőt hamisítatlan magyar néptáncház is várja a látogatókat. Külön érdekesség, hogy a fesztivál ideje alatt Szabó Dénes vezetésével karvezetői mesterkurzus zajlik a világhírű Cantemus Gyermekkar és Pro Musica Leánykar közreműködésével. A fesztiválról Szabó Soma mesél.

Cantemus Gyermekkórus
Cantemus Gyermekkórus

A Várkert Bazár Táncbazár című programsorozatának augusztus 14-i vendége a Magyar Állami Népi Együttes. A magyarok tánca című előadással az együttes a tradícióra támaszkodva, abból inspirálódva hoz létre egy sajátos és egyedi táncrapszódiát;.egymást dinamikusan váltó képekben tűnik fel a magyarság paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége. Ennek kapcsán az együttes vezetőjét, Mihályi Gábort kérdeztük.

A Jazzy Fesztivál immár hagyományosan ősszel, évkezdő hangolásként várja a látogatókat három napos maratoni buliján, ezúttal is a MOM Kulturális Központban és a MOM Csarnokban. A hatodik Jazzy Fesztivál idén szeptemberben is a jazz élet legkülönbözőbb területeiről hívta meg sztárvendégeit, mint például Geszti Péter és a Jazz+ Az, a Random Trip All Stars, amely számos hazai jazz zenész örömzenélésével varázsolja el a látogatókat: köztük Fábián Juli, Dés László, Barabás Lőrinc, Tátrai Tibor, Tóth Vera; és ott lesz a fellépők között két csodálatos szaxofonos, Candy Dulfer és St. Martin. St. Martin neve több mint két évtizede hívószó sok zenerajongó számára. Tíz év trombita, majd basszusgitár, dob után tizennyolc évesen váltott szaxofonra. Játszott a legkülönbözőbb zenekarokban a Névtelen Nullától az Első Emeleten át a Prognózisig, és megfordult külföldön, éjszakai lokálokban, világjáró luxushajókon egyaránt. 1994-től már St. Martin művésznévvel ismerhette meg a hazai közönség, hiszen innen datálható szólókarrierje. St. Martint a világ hét legjobb szaxofonosa között tartják számon – Candy Dulfer, Tom Scott, Warren Hill, Nelson Rangell, Eric Marienthal és Kenny G mellett. A szaxofonművésztől többek között azt is kérdeztük, mikor fedezte fel a jazzt, és mi az, amit a jazzben ő igazán szeret; kik a kedvenc énekesei és előadóművészei; mi a legnehezebb számára a jazzben mint műfajban, és hogyan lehet jól képezni magát ezen a területen; a Jazzy Fesztiválon milyen anyagokból válogat majd, és Candy Dulfer-rel láthatjuk-e együtt a színpadon.

St. Martin
St. Martin
Fotó: Foto Abraham Bela

Tommy Vig jazzdobos, vibrafonos, zeneszerző, producer, zenei rendező, karmester 7 évesen kápráztatta el először a nagyvilágot, amikor 1946-ban, a dobos „csodagyerekként” megnyerte a Metro-Goldwyn-Mayer tehetségkutató versenyét Budapesten. Később Amerikában telepedett le, ahol nagyon sikeres pályát futott be, s 2006-ban jött vissza Magyarországra. Zenei pályafutása rendkívül sokszínű, jelenleg is aktív muzsikus, komponista, hangszerelő; különböző zenekarok szólistájaként gyakran lép fel Európában és Amerikában is; korábban tíz évig volt az Amerikai Zeneszerzők és Hangszerelők Szövetségének alelnöke. Rendszeresen dolgozott Los Angeles legkiválóbb hang- és filmstúdióiban, többek között a Warner Brothers, Fox, Universal, CBS, Columbia, ABC, Disney stúdiókban, ahol mintegy 1400 felvételen működött közre. Albumok, film- és televíziós sorozatok zenéje, zenekari művek egyaránt fémjelzik kivételes karrierjét. Izgalmas személyisége azonban nem csak a zenei világ számára teszi őt érdekessége, s éppen e sokoldalúságot kívánta megragadni Máté J. György nemrég megjelent életrajzi kötetében, amelynek címe Mozaikkockák egy zeneművészről.

Tommy Vig
Tommy Vig
A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére augusztus 14-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.