Emil, Csanád

Fidelio Napi Zene – Gabriel Prokofjev: Concerto nagyzenekarra és DJ-pultra

2016.08.12. 14:18

Programkereső

Prokofjev unokája egészen szabadon gondolta tovább nagyapja örökségét: miközben megtartja klasszikus zenei gyökereit, zeneszerzőként, előadóként és producerként is fontosnak tartja beemelni a modern zenei hatásokat, így ez elektronikát. Mai választásunkat 2006-ban írta, különlegessége, hogy egy DJ-pultot is belekomponált a műbe.

Gabriel Prokofjev ma este, 23:00-tól a Szigeten a Fidelio Klasszikus, Opera és Jazz színpadon lép fel a Talamba Ütőegyüttes vendégeként. G.Prokofjev 1975-ben született. Zeneszerzést tanult Birminghamben és a York-i Egyetemen is, ahol már komolyan foglalkozott a klasszikus zene és az elektronika ötvözésével. 2003-ban alapított egy független lemezkiadó céget Nonclassical néven és némi garázszene, Dance, Electro és Hip-Hop zene felé tett kitérő után visszatért a klasszikus zenei gyökereihez: az Elysian Quartet számára komponált String Quartet No. 1. volt az első olyan klasszikus zenei műve, amit saját kiadójával jelentetett meg.

Prokofjev unokája is fellép a Fidelio színpadán

A Fidelio Klasszikus, Opera és Jazz színpadának programjáról bővebben itt olvashat!

A többi műve a BBC Concert Orchestra repertoárját képezi, beleértve 2. és 3. vonósquartettjeit , zongoradarabjait és az itt idézett 2006-os Concerto for Turntable &Orchestra című művét, melynek 2011-es premierjén DY Yoda és a Brit Nemzeti Ifjúsági Zenekar (National Youth Orchestra of Great Britain) adta elő a művet Vladimir Jurowski vezényletével. Ez utóbbi mű G. Prokofjev Medelsson: Szent Iván-éji álmának átiratával együtt képezi első egész estés balettzenéjét, az Ein Winternachtstraum című kétfelvonásost. A balett peremierje a Berni Balett előadásában 2011-ben volt Bernben.

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.